Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Vredige sopraantjes en macho's met haar op de borst

Latin en luid, korter valt de eerste Melkwegavond van het Amsterdam Roots Festival niet samen te vatten. Toch was er tussen deze trefwoorden geen dwingend verband. De Galicische vrouwengroep IALMA zong eerder lieflijk dan luid, terwijl Fun>

Da>Mental, de allerluidste groep, weer niets met latin had.

Zangeres Izaline Calister uit Curaçao bracht een eerbewijs aan de muziek van haar eilandgenoot Rignald Recordino beter bekend als Doble R. Met achter haar een flink orkest met o.a. vier blazers werd het een aanstekelijke show waarin er behalve in het Papiamento ook in het Nederlands werd gezongen. ,,Zullen we maar weer een potje dansen'', het was niet de sterkste maar wel de duidelijkste tekst van de avond.

Duidelijker in elk geval dan de boodschap van Aki Nawaz, de Pakistaans Britse leider van Fun>Da>Mental die een loeihard mengsel van punk, house, techno en andere overstuurde geluiden lardeert met al even luide mededelingen. Bij de tekst ,,This is gospel music'' frons je van verbazing even de wenkbrauwen maar als die gevolgd wordt door ,,This is jewish music, this is christian music, this is muslim music'' begrijp je het plotseling helemaal: dit is oecumene nieuwe stijl. Dat de cd There shall be Love heet past daar wel bij.

Al even gek op geschreeuwde teksten blijkt het in Barcelona gegroeide Macaco. De musici komen van over de hele wereld en dat komt tot uitdrukking in de muziek: salsa, reggae, rap, geen enkele stroming is taboe. De percussie-speler is een groot talent maar raakt net als de luisteraar soms verloren in de storm die elke vijf minuten van richting verandert.

In vergelijking daarmee is het optreden van het 17-koppige Guaco uit Venezuela een wonder van duidelijkheid. Dit is salsa op en top, met alle bij die stijl passende clichés. De zesmans-ritmesectie speelt onversaagd en er wordt veel en uitbundig gezongen, ritmisch en puntig maar ook sentimenteel. Wat bij deze band absoluut niet deugt is de zeldzaam rommelige presentatie. Wie met bijna militaire dril de moeilijkste pasjes heeft ingestudeerd en ook spatgelijk uitvoert, moet ook zorgen voor passende kledij. Een leger waarvan de ene soldaat op laarzen en de andere op gympen of sandalen loopt ondergraaft zijn eigen gezag.

Vrede en rust heerste er tijdens het optreden van IALMA, een in België geformeerd vrouwenkwintet dat zich toelegt op volksliedjes uit de Noordwestelijke Spaanse provincie Galicië. Met vijf vrouwenstemmen kan er veel worden geëxperimenteerd zoals het eveneens uit België afkomstige Zap Mama een aantal jaren geleden bewees. De ambities van de vijf sopraantjes lijken echter niet verder te gaan dan gezellig monofoon samen zingen, tamboerijntje in de hand. Je raakt er niet van over de rooie maar als tegenwicht tegen al die macho's met haar op hun borst kan het absoluut geen kwaad.

Concert: Amsterdam Roots Festival met o.a. Izaline Calister, Fun>

Da>Mental en Ialma. Gehoord: 27/6 Melkweg, Amsterdam. Inl. www.amsterdamroots.nl