Unionisten: IRA plant nieuwe terreuracties

De wapenstilstand die het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA) in acht zegt te nemen, is schijn. Dat is een nieuw argument om de politieke tak van de IRA, Sinn Féin, uit het Noord-Ierse zelfbestuur te zetten. Dat zeggen Noord-Ierse protestantse politici na de vondst van een nieuwe lijst met vermeende doelwitten voor republikeinse terreuraanslagen.

De lijst is enkele weken geleden gevonden op een computer die bij een huiszoeking in beslag is genomen en bevat de namen, adressen en andere gegevens van meer dan 200 politici, veiligheidsfunctionarissen, rechters en forensische experts. Naast enkele namen is het woord `target' (doelwit) geschreven en de lijst is recent bijgewerkt.

Eerder dit jaar werd ook al een – verouderde – lijst met de namen van Britse politici gevonden.

De vondst valt samen met beschuldigingen dat de IRA voor eigen gebruik wapens zou testen in Colombia en komt aan de vooravond van het protestantse marsenseizoen in Noord-Ierland, traditioneel een periode van verhoogde spanning en nieuwe uitbraken van geweld.

Michael McGimpsey, minister in het zelfbestuur namens de grootste protestantse partij, de Ulster Unionist Party (UUP), zei dat de conclusie ,,onafwendbaar'' is dat Sinn Féin-leiders ,,oneerlijk zijn als ze zeggen dat hun beweging zuiver vreedzame middelen kiest, of dat ze de controle over hun beweging hebben verloren''.

Sinn Féin-partijvoorzitter Mitchell McLaughlin zei ,,teleurgesteld'' te zijn als zou blijken dat de IRA nog steeds inlichtingen verzamelt over potentiële doelwitten. Die opmerking is veelzeggend, omdat Sinn Féin eerdere beschuldigingen meestal vierkant heeft tegengesproken.