Travolta vliegt voor verbroedering de wereld rond

Om na 11 september de verbroedering der volkeren naderbij te brengen, werpt John Travolta zich nu op als echte piloot, schrijft Ellen de Bruin.

Filmster John Travolta gaat binnenkort de wereld rondvliegen in zijn eigen Boeing 707 als ambassadeur van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas in wat hij een `Spirit of Friendship'-missie noemt. Het wordt een tocht waarbij veel handen worden uitgestrekt naar andere handen, waarbij grenzen zullen worden overschreden, vriendschappen worden hernieuwd en nieuwe vriendschappen zullen ontstaan. Dat alles om de wereld na 11 september weer een beetje betere plek te maken.

Travolta heeft de liefde voor acteren van zijn moeder geërfd, zei hij ooit, en zijn liefde voor vliegtuigen van zijn vader. Hij bezit drie Gulfstream-vliegtuigen, een Learjet en een Boeing 707. Hij noemde zijn zoontje Jett. Hij slaagde er in december 1993 in om een van zijn Gulfstreams 's nachts aan de grond te zetten op Washington National Airport, terwijl het ijzelde en alle elektriciteit was uitgevallen.

Travolta kocht zijn meer dan dertig jaar oude Boeing 707 vier jaar geleden van vliegmaatschappij Qantas. Vorig jaar zei hij tegen het bedrijf dat hij wel reclame voor ze wilde maken, als ze zijn toestel in de oorspronkelijke patronen en kleuren zouden overschilderen. Voor zo'n simpel klusje draaide Qantas de hand niet om: de vliegmaatschappij heeft al twee toestellen rondvliegen die in aboriginal-stijl beschilderd zijn. Zo wordt Wunala Dreaming, een Boeing 747-400, gesierd door een patroon van abstracte kangoeroes die in aboriginal-mythologie de eeuwige continuïteit van de natuur symboliseren.

Qantas restylede niet alleen Travolta's vliegtuig, maar gaf hem ook extra vlieglessen (zodat hij nu zelfs een 747 kan besturen) en een speldje met gouden ambassadeursvleugeltjes. Daarop zei Travolta dat Qantas de belichaming was van de ziel van Australië en de ziel van vriendschap en dat hij hun veiligheidscijfers altijd bewonderd had.

De `Spirit of Friendship'-tour zal op 1 juli beginnen in Los Angeles, en daarna Auckland, Sydney, Melbourne, Perth, Singapore, Hongkong, Tokio, Londen, Rome, Paris, Frankfurt en New York aandoen. In totaal wil vliegfreak Travolta 64.700 kilometer afleggen in 80 vlieguren, in zijn toestel met slaap- en eetkamer.