Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Tiviakov doet op NK weinig onder voor Van Wely

Als een jonge god is Loek van Wely door het toernooi gewandeld; zeven punten uit acht partijen heeft hij bij het NK, een prachtige score. Toch is hij een ronde voor het eind nog lang niet zeker van de eerste plaats. Sergey Tiviakov doet weinig voor hem onder en staat slechts een half punt achter.

Van Wely speelde gisteren tegen Ivan Sokolov, die favoriet voor de eindzege was toen het toernooi begon. Sokolov had in dit toernooi een probleem met de witte stukken, hij kon er geen partij mee winnen. Met zwart, wat in feite veel moeilijker is, won hij drie partijen en kwam hij huizenhoog gewonnen te staan tegen Dimitri Reinderman, die hij door nonchalance liet ontsnappen. Ook gisteren wist hij het nadeel van de zwarte stukken binnen de kortste keren tot een klein voordeeltje te transformeren en Van Wely mocht blij zijn dat hij met remise wegkwam.

Tiviakov nam de kans waar om dichterbij te komen. Hij won met zwart een keurige partij van Harmen Jonkman, `de Beverwijkse hekkensluiter', zoals die enigszins wreed werd genoemd op de website van het toernooi. Het was echt een partij voor de leerboekjes: `hoe beleger ik de geïsoleerde d-pion'. Toen Tiviakovs belegering al te nijpend werd besloot Jonkman die pion af te ruilen, maar zijn problemen loste hij er niet mee op.

Vandaag moet Van Wely in de laatste ronde met zwart tegen Erik van den Doel, niet iemand die makkelijk omver te lopen valt. Tiviakov speelt met wit tegen Sipke Ernst, die gisteren waarschijnlijk de champagneflessen royaal heeft opengetrokken. Ernst won fortuinlijk van Ruud Janssen, die steeds goed had gestaan, maar na een onverwachte tegenstoot in paniek raakte, en behaalde daarmee het eerste Friese grootmeesterresultaat uit de geschiedenis. Bij de vrouwen is het ook erg spannend. De afgelopen jaren walste Zao Qin Peng spelenderwijs over alles heen, nu gaat anders. Ze staat bovenaan, maar kwam een paar keer goed weg uit verloren stellingen. In de laatste ronde speelt ze met zwart tegen Tea Lanchava, die een half punt op haar achter staat en dus bij winst kampioen is.