Televisie en Radio Voorkeur Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met de nummer twee van de LPF, João Varela over o.a. de problemen met de twee LPF-besturen. Hij is fractiespecialist op het gebied van veiligheid en was voor zijn Kamerlidmaatschap werkzaam als bedrijfseconoom bij een cosmeticaconcern. Ned.3, 12.07-13.00u.

7-dagen: Fort Europa. Eerste deel van een drieluik over de roep in Europa om een strengere wetgeving tegen ongewenste vreemdelingen en hoe mensensmokkelaars uit Turkije de grens met Griekenland oversteken. Maar ook hoe de Duitse grenspolitie jaagt op vluchtelingen in de bossen aan de grens van Oost-Europa. Sommige probleemgevallen worden gewoon gedumpt in landen waar ze niet thuishoren of sterven tijdens hun vervoer onder de ogen van escorterende grenspolitie. Ned.3, 23.03-23.37u.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: Tiengemeten. Over het kleine eiland Tiengemeten dat ooit veroverd is op de zee en geschikt gemaakt is voor de landbouw. In het kader van een natuurbeleidsplan werd in 1996 besloten van het eiland weer wilde natuur te maken. Voor boeren is daarin geen plaats meer. Er zit nog één boer op het eiland en zolang hij er zit kan nog niet met de uitvoering van het plan worden begonnen. Ned.3. 20.30-22.00u.

KUNST & SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de finale van het WK Voetbal 2002 tussen Brazilië en Duitsland in het stadion van Yokohama. In deze uitzending wordt rechtstreeks geschakeld met Johan Cruijff in Barcelona. Na de wedstrijd de bekeruitreiking en een nabeschouwing met Johan Cruijff. Ned.2, 12.10-15.35u.

Close-up: Architect Santiago Calatrava. Zie tv-vooraf. Ned.1, 18.33-19.30u.

Pitch: Trouble in Tahiti. Verfilming van Leonard Bernsteins eerste opera/musical Trouble in Tahiti, een scherpe satire op het bekrompen Amerikaanse gezinsleven in de jaren vijftig. Ned.3, 23.37-0.22u.

FILM

. Le ballon d'or (Cheik Doukouré, 1993, Guinee). Charmante en leerzame `kinderfilm' over een getalenteerd voetballertje uit een klein dorp in Guinee, dat droomt van een wereldcarrière als die van Roger Milla, de veteraan uit Kameroen. Ketnet, 11.10-12.40u.

For the Love of Benji (Joe Camp, 1977, VS). Tweede familiefilm rond slim hondje, speelt op de Griekse eilanden. RTL4, 14.35-16.05.u, met reclame.

The Golden Voyage of Sinbad (Gordon Hessler, 1974, Engeland). Speciale effecten zijn voornaamste attractie van magisch-nautisch avontuur waarin titelheld naar gouden kroon zoekt. SBS6, 15.00-16.55u., met reclame.

Mouse Hunt (Gore Verbinski, 1997, VS). Het idioom van Laurel & Hardy, Tom & Jerry én dat van Home Alone klinkt door in hilarische klucht over muis die landhuis terroriseert. Bijrol van Christopher Walken als verdelger. BBC1, 15.30-17.00u.

. It Could Happen to You (Andrew Bergman, 1994, VS). Tweede regel van Sinatra's tophit Young at Heart leverde titel aan eenduidig sprookje in de traditie van Frank Capra. Niet-corrupte New-Yorkse agent Nicholas Cage geeft aan serveerster Bridget Fonda bij wijze van fooi de helft van een loterijlot dat 4 miljoen waard blijkt te zijn. Dit tot ergernis van zijn op geld beluste echtgenote Rosie Perez. Net5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Darkman (Sam Rami, 1990, VS). Mengsel van romantische griezeltraditie en modern expliciete gruweltrucages van de regisseur van de cultklassieker The Evil dead (1982). Droef gedrocht (Liam Neeson) neemt wraak op wie hem ooit in zoutzuur gooide. V8, 22.05-23.40u., onderbroken door reclame.

Goodbye Lover (Roland Joffé, 1998, VS/Duitsland). Curieuze flop van de regisseur van o.a. The Killing Fields en The Mission is een komische film noir met Dermot Mulroney en Don Johnson als rivaliserende broers en Patricia Arquette als een aan The Sound of Music verslingerde femme fatale. BBC1, 0.25-2.05u.

. Pippi Langstrumpf / Pippi Langkous gaat aan boord (Olle Hellbom, 1968, Zweden/West-Duitsland). Eerste jeugdfilm rond Astrid Lindgrens vermaarde heldin, gespeeld door Inger Nilsson. Maandag, Ned.3, 9.35-11.23u.

RADIO

OVT. Thema-uitzending over geluid met onder anderen Kees Sorgdrager, cabaretier Vincent Bijlo, de musicoloog Marcel Bijlo, de historicus Peter Klein, de schrijfster Paula Gomes en geluidskunstenaar Paul Roncken. Tot slot een geluidscollage van het geluid van de Tweede Wereldoorlog. Tevens de laatste uitzending van OVT-presentator Marnix Koolhaas die voor andere VPRO-radioprogramma's gaat werken. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Debat met deskundigen over de toekomst van ons milieu. Aan de orde komen de vragen als: Wat heeft Paars bijgedragen aan oplossingen en wat zal de nieuwe regering doen? 747AM, 13.02-15.00u.

Opium. Gesprek met de Amsterdamse jazzgitarist Jesse van Ruller over zijn nieuwe cd Trio en zijn optredens op het komende North Sea Jazz Festival. Zeven jaar geleden won hij, als eerste Europeaan, de prestigieuze Thelonious Monk Award. Verder journalist Hans Toonen over zijn biografie over de Nederlands Hollywoodster Frits van Dongen en curator Maartje de Haan van het Mesdag Museum in Den Haag over de expositie `Franse favorieten'. Radio 1, 19.04-20.00u.

Uit het Nieuws. Oud-informateur van de coalitiebesprekingen in 1994 mr. Jan Vis praat over de kunst van het onderhandelen. Wie zit naast wie en hoe houdt de informateur de sfeer goed. Radio 1, 21.04-22.00u.