Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de onthulling van het Nationaal Monument ter nagedachtenis van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark. Ned.2, 18.00-18.43u.

Nova. Onder meer een reportage over huisartsen die met hun praktijk stoppen vanwege te veel patiënten en toenemende agressie. Ned.3, 22.15-22.47u.

DOCUMENTAIRE

Het blauwe oog. In deze vierde aflevering van een serie over de politie aandacht voor het nieuwe wapen pepperspray. Een aantal korpsen werkt er al mee en eind dit jaar hoort het tot de standaarduitrusting van iedere agent. Hoe effectief is dit middel tussen wapenstok en pistool. Ned.1, 21.25-21.57u.

KUNST & SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van voetbalwedstrijd tussen Zuid-Korea en Turkije om de derde en vierde plaats in het wereldkampioenschap voetbal. Ned.2, 12.45-15.00u.

Studio Sport. O.a. aandacht voor de motorraces in Assen. Ned.2, 15.10-17.30u.

Hollands zicht. Dit vijfde deel van een serie portretten van fotografen belicht kunstfotografe Desirée Dolron, die zich laat inspireren door Cuba. Ned.1, 17.08-17.33u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Wintertijd. Couturier Mart Visser laat fragmenten zien en horen van onder anderen Donna Summer, Abba en George Baker. RTL5, 22.40-23.45u.

Het zwarte schaap. Discussie met en over Klaas Langendoen, de personificatie van de IRT-affaire. Hij was de politieman die tienduizenden kilo's drugs Nederland binnen liet binnen komen om zo een drugsorganisatie te kunnen ontmantelen. Gasten o.a. oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting, journalist Lex Runderkamp, voorzitter politiebond Hans van Duijn en criminoloog Hans Nelen. Ned.3, 21.02-22.00u.

FILM

The Living Daylights (John Glen, 1987, Engeland). Zeventiende James Bondfilm markeerde debuut van Timothy Dalton als vierde vertolker van 007. Hij bleek meer Connery dan Moore te zijn. Met als tegenstanders KGB'er Jeroen Krabbé en Amerikaanse wapenhandelaar Joe Don Baker. SBS6, 21.40-0.25u., met reclame en nieuws.

. A Perfect Murder (Andrew Davis, 1998, VS). Thriller baseerde zich net als Alfred Hitchcock op Frederick Knotts toneelstuk Dial M for Murder, maar werd geen slaafse imitatie. Het verhaal over de man (Michael Douglas) die zijn rijke en overspelige vrouw (Gwyneth Paltrow) wil laten vermoorden, speelt zich in plaats van in Londen nu af in het New York van de jaren negentig. Net5, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

Cliffhanger (Renny Harlin, 1993, VS). Alpinistisch spektakel is ouderwetse actiefilm. Plot over gedesillusioneerde mensenredder (Sylvester Stallone) die in Rocky Mountains gestrande burgers te hulp schiet, is bijzaak in aaneenschakeling van climaxen, adembenemend in beeld gebracht met de meest geavanceerde technische middelen. BBC1, 22.30-0.10u.

. The Birds (Alfred Hitchcock, 1963, VS). Klassieke, apocalyptisch Freudiaanse thriller over agressieve vogels die zich tegelijk met Tippi Hedren aandienen in een afgelegen Californisch dorp. Canvas, 23.40-1.35u.

. The Third Man (Carol Reed, 1949, Engeland). Onweerstaanbare thriller-klassieker, naar scenario van Graham Greene, waarin pulpschrijver Joseph Cotton in de straten van het naoorlogse Wenen naar sporen zoekt van zijn vroegere vriend Orson Welles. Diens charisma is al net zo vaak bejubeld als de intrigerende fotografie van Robert Kraskar en de citermuziek van Anton Karas. Ned.2, 23.55-1.47u., zwart-wit.

Jeffrey (Christopher Ashley, 1995, VS). Werkloze acteur Steven Weber leidt uit angst voor aids een celibatair leven maar komt dan de ideale, zij het seropositieve partner (Michael T. Weiss) tegen in tragikomedie die caleidoscopisch beeld biedt van modern homoseksueel leven. Bijrol van Sigourney Weaver. Net5, 0.00-1.40u.

. If... (Lindsay Anderson, 1969, Engeland). Malcolm McDowell debuteerde als acteur in veelgeprezen, even surrealistische als allegorische studie naar het Britse kostschoolleven door Free Cinema-pionier Anderson (1923-1994). V8, 0.10-2.05u., met reclame.

. Kanzo sensei / Dr. Akagi (Shohei Imamura, 1998, Japan/Frankrijk). Lichte tegenhanger van Imamura's eigen, in zwart-wit gedraaide Black Rain. De felgekleurde, door een energieke jazz-score ondersteunde hommage aan Dr. Akagi, die in een vissersplaatsje in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog de strijd aanbindt tegen de zich snel verspreidende geelzucht, is vervuld van ironie, terwijl de met liefde geobserveerde kleine gemeenschap zorgt voor veel couleur locale en het leger wordt bespot. Ned.3, 0.35-2.37u.

RADIO

Afscheid Caroline Kaart. Zie radio-vooraf. Radio 4, 12.00-13.30u.

3 x 7 = 21. In deze zesde aflevering over wat kinderen nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen gaat het over belonen en straffen. 747AM, 15.02-16.00u.

Opium. Gesprek met recensente Margot Dijkgraaf over de Franse schrijver Michel Houellebecq van wie deze week de Nederlandse vertaling van zijn laatste roman Platform verschijnt. Ook aandacht voor de nieuwe Disney-animatiefilm Lilo & Stitch en een tentoonstelling van kunstenaars die geïnspireerd werden door Elvis Presley. Radio 1, 19.04-20.00u.

Šimek. Gesprek met Paul Haenen over o.a. zijn ambities, fascinatie voor Sinatra, zijn relatie met zijn ouders, zijn partner en de dood van Pim Fortuyn. Radio 1, 0.04-1.00u.