`Stel melden misbruik verplicht'

De verplichting die scholen hebben om seksueel misbruik van kinderen bij de overheid te melden, moet ook in andere sectoren worden ingevoerd. Dat vindt Tweede-Kamerlid Ursie Lambrechts, woordvoerder jongerenbeleid en onderwijs voor D66. Volgens haar is ,,binnen alle geïnstitutionaliseerde organisaties'' een meldplicht nodig. Lambrechts: ,,Ik zou er voor zijn dat de meldplicht ook in kerken, de gehandicaptenzorg en de sport wordt ingevoerd.''

Lambrechts vindt het niet goed dat er in Nederland wettelijk slechts een aangifteplicht voor iedereen is als het om verkrachting gaat. Dat is volgens haar veel te ,,krap'' geformuleerd.

Over de recente onthullingen over misbruik binnen de Nederlandse rooms-katholieke kerk zegt Lambrechts: ,,Zoals de r.-k. kerk daarmee omgaat, is op geen enkele manier goed te praten. De kerk verwijst steeds naar het verleden, alsof het niet meer gebeurt. Van dat laatste ben ik niet overtuigd.''

De Onderwijsinspectie is tevreden over de werking van de meldingsplicht die sinds juli 1997 geldt in het onderwijs. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt haar leden ,,een zwaarwegend advies'' te geven om bij seksueel misbruik te handelen zoals dat in het onderwijs gebeurt.