Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Seksuele avances

In NRC Handelsblad van 21 juni werd aandacht besteed aan het trieste verhaal van Menno B. die in de VS is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf omdat hij seksuele avances maakte tegen iemand van wie hij dacht dat het een minderjarig meisje betrof.

De opstelling van de Amerikaanse justitie is kwalijk. De politie mag een legitieme doelstelling hebben om minderjarigen te beschermen tegen seksueel misbruik, hun methoden zijn verwerpelijk. Men is blijkbaar op een search & destroy-missie naar iedereen waar ook ter wereld, die mogelijk iets zou willen met een Amerikaanse minderjarige. Uitlokking wordt in de VS ook voor andere vices gebruikt, zoals drugs en prostitutie. In Nederland is dit de politie terecht verboden. Dit zijn de methoden van een totalitaire staat.

Het is raar dat B. schuld bekende aan chatten over seks met een 14-jarige, omdat hij dit feitelijk niet heeft gedaan. Ook de eventuele intentie om dit te doen of seks met zo iemand te hebben, is problematisch. Natuurlijk is plannen van een misdrijf, zoals een bankoverval of een moordaanslag ook strafbaar, maar dan is er een potentieel slachtoffer. Bij uitlokking is dat niet het geval, en dit is een wezenlijk verschil. B. is schuldig aan een thought crime, en het is kwalijk dat justitie de pretentie heeft mensen te veroordelen voor dit soort zaken. Een overheid dient uiteindelijk niet iedereen als een potentiële misdadiger te benaderen, niet actief de morele grenzen van haar onderdanen te testen, en al helemaal niet die van mensen buiten haar jurisdictie.