Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Schröder en Stoiber verplaatsen hun strijd naar Japan

De Duitse verkiezingsstrijd wordt dit weekeinde tijdelijk verplaatst naar het buitenland. Naar een voetbalstadion in de Japanse stad Yokohama, waar zondagmiddag om 13.00 uur de confrontatie tussen Duitsland en Brazilië plaatsheeft. Zowel bondskanselier Gerhard Schröder als zijn aartsrivaal Edmund Stoiber zullen de verrichtingen van die Mannschaft ter plekke gadeslaan.

Schröder, deze week voor de G8-topontmoeting te gast in het Canadese Kananaskis, reist direct vanuit de Rocky Mountains naar de WK-finale. Aartsrivaal Stoiber vliegt vanuit Duitsland met een speciaal door de Duitse voetbalbond DFB gecharterde Boeing 747-400.

De uitnodiging van minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) om last-minute met de Luftwaffe naar Japan te vliegen heeft Stoiber afgeslagen. Schily heeft alle partijvoorzitters, fractieleiders en sportwoordvoerders aangeboden om mee te vliegen in een Airbus A310 van de Duitse luchtmacht. Ook andere CDU-kopstukken hebben voor de eer bedankt om in een `SPD-toestel' te reizen. Schröder heeft voor zichzelf een lift geregeld met zijn Japanse G8-collega, premier Koizumi. In de lezing van de Berlijnse Tagesspiegel heeft Schröder Koizumi bij wijze van grap voorgesteld samen van Canada naar Japan te vliegen. Tot Schröders verrassing ging Koizumi serieus op het voorstel in.

Medewerkers van de Japanse ambassade in Berlijn vroegen zich daarop af of Schröder wel door heeft welke eer hem ten deel valt. Het Japanse regeringstoestel mag doorgaans alleen gebruikt worden door de premier en leden van de keizerlijke familie. Zelfs de Japanse minister van Buitenlandse Zaken mag het toestel niet betreden.

Schröder gaf zijn bijzondere reisarrangement meteen een slimme publicitaire wending: liften is per slot van rekening goedkoper dan het Duitse regeringstoestel.

Ook voor niet-hoogwaardigheidsbekleders waren er tot donderdagmiddag nog mogelijkheden om bijtijds naar Japan te reizen. Op speciaal ingelaste vluchten dit weekeinde vanaf München was voor 2099 euro nog een plaats te bemachtigen. Toegangskaarten (623 euro) waren eveneens nog beschikbaar.