Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Ruzie om bestuur LPF duurt voort

Vice-voorzitter John Dost van de Lijst Pim Fortuyn blijft weigeren plaats te maken voor een nieuw partijbestuur, zoals de LPF-fractie in de Tweede Kamer eist. Dost heeft wel toegezegd de boekhouding van de partij per 30 juni over te dragen aan financieel specialist Gerard van As van de LPF-fractie.

Dat bleek gisteravond na een vijf uur durend gesprek tussen Van As en Dost in het Rotterdamse hoofdkantoor van de LPF. Van As was er door LPF-fractievoorzitter Mat Herben op uitgestuurd om te bemiddelen tussen fractie en bestuur. Dost werd bijgestaan door LPF-lid Ruud Both. Voorzitter Peter Langendam, die net als Dost weigert op te stappen, is naar verluidt in Frankrijk.

Fractie en bestuur van de LPF kregen deze week ruzie omdat Dost en Langendam terugkwamen op hun besluit af te treden. Ze stuurden een door henzelf benoemd interim-bestuur weg en verklaarden dat zij, oprichters van de LPF, aanbleven. Fractieleden beschuldigden het tweetal van financieel wanbeheer en organisatorische chaos. Ze willen dat de LPF-leden woensdag een nieuw bestuur kiezen. Alle 26 leden van de fractie dreigen uit de partij te stappen als het bestuur aanblijft.

Van As zei gisteravond dat het ,,zou kunnen'' dat Dost en Langendam een erebestuur van de LPF gaan vormen, naast een echt bestuur dat nieuwe statuten gaat maken en een nieuwe organisatie opzet. Er is volgens Van As, ,,geen sprake van'' dat er door de ruzie binnenkort geen LPF meer is. Van As, die zonder mandaat van de fractie sprak, deed zijn best de ruzie terug te brengen tot een ,,kinderziekte'' van een nieuwe partij. Hij hoopte dat Dost en Langendam ,,zelf hun conclusies zouden trekken'' uit de consternatie. De beschuldiging van fraude trok Van As voorlopig in. ,,Die moet eerst bewezen worden.'' Ook Kamerlid Jim Janssen van Raay trok gisteren zijn uitspraak in dat Dost en Langendam vermoedelijk fraude hebben gepleegd.

Van As gaat de boekhouding van de LPF onderzoeken, daarna komt er ,,volledige openheid van zaken''. Volgens Dost valt van dat onderzoek niets te vrezen. Er zijn, zei hij, geen schulden.

Fractieleider Herben verklaarde gisteravond in Den Haag na de onderhandelingen over het regeerakkoord ,,goede hoop te hebben dat er dit weekeinde een oplossing'' komt voor het conflict in zijn partij. Hij stelde alle vertrouwen in de bemiddelingspoging, waarbij hij de naam van de bemiddelaar niet wilde noemen. Zelf wil Herben afzijdig blijven, omdat hij dit weekeinde het voorlopig regeerakkoord moet bestuderen.

Bestuur en fractie van de LPF praten maandag verder.

GEZELLIG LIJMEN: pagina 3