Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kind van de misrekening

Wanneer een kind geboren wordt, de vader het niet erkent, hij het ook niet aangeeft bij de gemeente binnen 24 uur, geen aanspraak op het kind wil maken en met de moeder goeie mondelinge afspraken maakt, heeft mijn kind dan bij te zijner tijd recht op zijn of haar kindsdeel, van die vader?

(H. G.)

Een kind is wettig als het geboren is tijdens het huwelijk van de ouders, of vóór de 307e dag na de ontbinding van het huwelijk. Is dat uw situatie, dan kan de vader hoog of laag springen, maar hij is de wettige vader, ook volgens het erfrecht. Is dat niet uw situatie, dan is het kind onwettig. Het is uw natuurlijke kind, maar geen erfgenaam van zijn of haar biologische vader.

Die mondelinge afspraken zeggen mij niets. Stel dat u overlijdt voor uw kind en voor de vader, wie kent die afspraken dan? Of de vader verhuist naar een ver land? Het is beter om samen met de verwekker naar een notaris te gaan en daar de afspraken vast te leggen. Anders wordt uw kind het kind van de misrekening.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld