Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Kampioenen: West-Duitsland 1974

Nooit eerder was een WK voetbal zo zwaar bewaakt als de titelstrijd van 1974 in West-Duitsland. Twee jaar na de dramatisch verlopen Olympische Spelen van München – bij een terreuraanslag vonden elf Israëliërs, één politieman en vijf terroristen de dood – was West-Duitsland er alles aangelegen het vier wekende durende evenement smetteloos te laten verlopen.

Het gastland behoorde voor aanvang van het toernooi tot de favorieten voor de titel. West-Duitsland, dat twee jaar eerder al Europees kampioen was geworden, beschikte in die jaren over zeer getalenteerde en ervaren voetballers. Bayern München, dat een maand voor aanvang van het WK de eerste van drie opeenvolgende Europa Cups voor landskampioenen had gewonnen, was hofleverancier van de nationale ploeg, met spelers als Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Paul Breitner en Gerd Müller.

De favorietenrol kon in de eerste ronde niet worden waargemaakt. Chili en Australië werden weliswaar verslagen, maar het beladen duel tegen aartsrivaal Oost-Duitsland ging verloren. In de drie groepswedstrijden voor de tweede ronde gingen de West-Duitsers steeds beter spelen en na zeges op Joegoslavië, Zweden en Polen bereikten ze de finale. Tegenstander in München was Nederland, dat tot dan volgens velen het mooiste, aantrekkelijkste en aanvallendste voetbal van het toernooi had gespeeld. Maar dat is uiteindelijk niet meer dan een voetnoot bij de uitslag: West-Duitsland-Nederland 2-1.

Dit is de vijfde aflevering tijdens het WK-voetbal over vroegere kampioenen.