Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jim Fortuyn

We doen even een theorietje: Nike is sponsor van het WK. Nike heeft belang bij een stevige voetbalschoenenverkoop. Waar kan je op dit moment de meeste voetbalschoenen verkopen? In Zuid-Amerika en Zuid-Oost-Azië. Dus moesten landen uit die contreien tijdens dit WK ver komen. Dat stimuleert de jeugd om te gaan voetballen. Daarom werd het glaszuivere doelpunt van België tegen de Brazilianen afgekeurd. En wat te denken van het rare vlaggen en fluiten tegen de Italianen en Spanjaarden in hun wedstrijden tegen Zuid-Korea? Nike is de leider van het complot. Nike heeft aan het begin van het toernooi zijn eisen aan de FIFA gesteld: We betalen op voorwaarde dat of een Zuid-Amerikaanse ploeg of een Aziatisch land in de finale speelt. Blatter heeft de grens- en scheidsrechters toegesproken. Niet op een congres of middels een officieel schrijven, maar via een stuk of wat duistere types, die ze op hun hotelkamers bezocht hebben. Er is een envelopje overhandigd met wat geld of er zat een briefje in met de vraag of ze het vervelend zouden vinden als hun vrouw en kinderen iets naars zou overkomen. Er werd gelispeld wie moest winnen en voor ze het wisten waren de regenjasmannen vertrokken.

Youp

Hoe ik aan deze theorie kom? Gewoon van een man in de kroeg. Zo'n licht beschonken type, dat regelmatig zacht tegen de waarheid aanschurkt. De familie is blij dat hij zijn lulkoek niet thuis verkondigt, maar aan de bar van een duister café. Thuis zijn ze hem spuugzat.

Iedere familie heeft zo'n rare theorieënbroer. Een vaag orakel dat vertelt dat Bin Laden achter de moord op Pim Fortuyn zit. De rare theorieënbroer slaat verder door: ,,Volkert van der G. is door Bin Laden ingehuurd en wordt binnen een jaar door goed getrainde islamitische commando's spectaculair bevrijd uit de Bijlmerbajes. De BVD en de regering weten er al van, maar zullen de actie oogluikend toestaan. Anders vallen er nog meer slachtoffers.''

De familie Janssen van Raay heeft Jim. Jim is niet onaardig, maar er zit wel een steekje aan hem los. Vooral na twee jenevertjes gaat hij erg vreemd doen. Vroeger wist niemand goed wat ze met het voordringtype Jim moesten. Zijn lawaai op verjaardagen, binnen de muren van het ouderlijk huis werd volledig geaccepteerd. Je kon ook wel met hem lachen, maar hij moest zijn rare verhalen niet naar buiten brengen. Maar ook in de huiselijke kring word je van zo'n broer een beetje luistermoe. Op een geven moment zorg je dat je tijdens dineetjes ver van hem af komt te zitten. Eerst wachten tot Jim zit en dan pas zelf aan tafel. Wie te laat is is de pineut. Daarom was iedereen altijd ruim op tijd. Sommigen waren zelfs een paar uur te vroeg.

Jim heeft gemerkt dat de familie hem kwijt wou en is op zoek gegaan naar een nieuw publiek. Het werd het CDA. In die wereld van slome roomsen en dorre gerefo's konden ze een Pipo wel gebruiken. Maar ook daar kreeg hij al gauw een houdbaarheidsstempel op zijn voorhoofd. Toen zijn mopjes zuur werden is hij naar het machteloze Europees Parlement gestuurd. Zelfs daar werd hij op een gegeven moment uitgekakt.

Na het CDA dacht de familie dat hij het rustig aan zou gaan doen, maar wat gebeurde er? Fortuyn ging in zijn eentje heel veel zetels trekken en die moesten bezet worden. Jim belde Pim. Pim vond alles best. Pim wilde koningin worden en gebruikte elke nitwit die hij tegenkwam. Wie op- of aanbelde mocht meedoen en wie geld had moest betalen. Zoveel mogelijk geld en zo min mogelijk bagage. Rattenvanger Pim was eenoog in het land der blinden.

Niemand had op de dood van Pim gerekend en nu zie je een dolend schip zonder kapitein met een muitende en vechtende bemanning. Wat een prachtig zooitje ongeregeld. Dost, Langendam, Booij, Herben en andere fijnbesnaarde types rollen over elkaar heen. En diep in het vooronder zit de dronken Jim te verhalen over Nike tijdens het WK en dat er verlichte golfbanen zijn zodat de zakenman ook 's avonds kan putten en dat ook honden Prozac moeten slikken.