Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

ING: prijzen door euro wèl gestegen

De invoering van de euro heeft geleid tot een extra stijging van de prijzen in Nederland met 1,1 procent over een periode van tien maanden. Dat is eenderde deel van de totale prijsverhogingen in deze periode. Dit blijkt uit een onderzoek van de ING bank, dat gisteren bekend is gemaakt. Hoofdeconoom F. von Dewall van ING zal het onderzoek maandag overhandigen aan demissionair minister van Financiën, Gerrit Zalm.

De gemeten prijsstijging is veel meer dan De Nederlandsche Bank (DNB) begin dit jaar becijferde. DNB zei toen dat er nauwelijks een `euro-effect' bestond. Maar de ING peilde over een langere periode, voor en na de entree van de nieuwe munt. Sommige bedrijven, zo bleek, verhoogden hun prijzen geruime tijd voor de invoeringsdatum van 1 januari of wachtten juist enige maanden. Dat laatste geldt vooral voor de supermarkten, die hun verhogingen uitstelden tot maart en april. Hoofdschuldigen aan het euro-effect zijn volgens de ING de kappers, restaurants, snackbars en cafés. In deze sectoren is uit de invoering van de euro een slaatje geslagen, aldus de onderzoekers. In de kappersbranche is, zo stelt de ING, sprake van ,,excessief misbruik van de euro''. De Consumentenbond kaartte al eerder scherpe prijsstijgingen aan in sommige branches als gevolg van de euro.

De ING ondervroeg ook consumenten. Veel ondervraagden zeiden dat ze nu minder geld overhouden. Dit komt behalve door de gestegen prijzen, ook doordat veel mensen meer uitgeven dan ze beseffen. De onderzoekers spreken van `geldillusie': consumenten hebben bij voorbeeld niet door dat 11 euro bijna evenveel is als 25 gulden. Hoe minder tijd klanten nemen, hoe vaker ze de europrijs in waarde onderschatten. Dat geldt vooral voor dagelijkse boodschappen. De mensen beseffen dat wel, maar letten desondanks niet beter op de prijzen. De euro-effecten treffen vooral alleen- en samenwonenden zonder kinderen, omdat die relatief vaker buiten de deur eten en drinken. De prijzen van hun gewone aankopen zijn 1,2 procent duurder geworden. Voor AOW'ers en gezinnen met kinderen is dat 1,0 procent.