Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

In 2001 4.700 executies

Een organisatie die voor afschaffing van de doodstraf ijvert heeft in 2001 in de wereld meer dan 4.700 executies geteld, waarvan 3.500 in China en 864 in islamitische landen in het kader van een strikte interpretatie van het islamitisch recht. Na China zijn de landen met het grootste aantal executies Iran (198) en Irak (179). Het totale aantal executies ligt aanzienlijk hoger dan in 2000, toen er 1.890 executies werden geteld.

Volgens de organisatie Hands off Cain kennen 69 landen de doodstraf, waarvan zeven een democratisch bestel hebben. Onder deze zeven landen zijn de Verenigde Staten, waar in 2001 66 terechtstellingen zijn uitgevoerd. In de VS is het aantal terechtstellingen in 2001 overigens met 22 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar (85 executies).

Het recordaantal executies op één dag is met 206 in handen van China. Geen doodstraf kennen 77 landen; 28 voltrekken de doodstraf niet meer (Turkije), twee hebben zich gebonden de doodstraf af te schaffen (Rusland en Armenië) en zes hebben een moratorium afgekondigd.