Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Het kabinet dwingt ons om te verhuizen!

Onze situatie: veertigers met drie jonge kinderen, huis van 545.000 euro in de meest gewilde buurt van een grote stad, met een hypotheek van 136.000 euro. Overige schulden 122.000 euro, waaronder 90.000 geleend voor de aankoop van effecten in 1998.

Ons probleem: de beleggingen zijn waardeloos en de 7 procent rente over die lening van 90.000 euro is niet meer aftrekbaar. Het kabinet dwingt ons om te verhuizen naar een gelijkwaardig huis, om weer in de situatie te verkeren van vóór de afschaffing van de renteaftrek. Het salaris van mijn echtgenoot is 40.000 euro en van mij 22.000 euro. Is het fiscaal gezien verstandig om te verhuizen?

(D. de M.)

Ik begrijp de teleurstelling en ik ken de psychologische uitlaatklep van beleggers zoals u: ze leggen de schuld bij een ander. Maar de overheid meldde al in september 1999 het voornemen om vanaf 2001 alleen nog de hypotheekrenteaftrek toe te staan. In de jaren daarvoor werd de aftrek voor effectenleningen al beperkt. U kon het dus zien aankomen.

Fiscaal gezien zie ik de zin van verhuizen niet. Verhuizen kost bovendien handenvol geld. Wel kunt u financieel schoon schip maken door te gaan huren. Of kunt u wat lenen bij familie en daarmee de lening aflossen? Als die u 4 procent rekenen, bespaart u 3 procent per jaar. U kunt het ook nog een jaartje aankijken. Komt tijd, komt raad.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld