Geniaal

Vandaag is de laatste en dus beslissende dag van het EK voor landen in Salsomaggiore. De Nederlandse teams (open, vrouwen en senioren) doen het wisselend. De vrouwen hebben, volgens verwachting, goede vooruitzichten op een medaille of op zijn minst op plaatsing voor het wereldkampioenschap. Het open team lijkt weer last te hebben van de Nederlandse ziekte: goede resultaten tegen de sterkste landen, matige tegen de zwakke broeders. En de senioren hebben het, na een aansprekend begin, even heel zwaar. Volgende week bericht ik u definitief.

Nu alvast een prachtig spel, want zoals gewoonlijk levert een Europees kampioenschap een schat aan materiaal op. Salso vormt hierop beslist geen uitzondering. U ziet nu een 4♡ die zo op het oog onmaakbaar lijkt, maar die de leider toch wist thuis te brengen. De hand is 180 graden gedraaid.

W/NZ

♠ 10 8 4 2

♡ H B 7

♦ 5 4

♣ H V B 5

♠ V 9 7 5 3

♠ A B 6

♡ -

♡ 9 8 4 3

♦ H V 7 2

♦ 10 9 8 6

♣ A 10 9 2

♣ 8 6

♠ H

♡ A V 10 6 5 2

♦ A B 3

♣ 7 4 3

De hand komt uit de wedstrijd Nederland-Ierland. West opende met 2♠, een tweekleurenspel met 10-15 punten, oost deed een barragebod van 3♠, waarop zuid het bieden besloot met 4♡. De leider, Louk Verhees van het Nederlands open team, kreeg schoppen uit voor het aas van oost, die schoppen doorspeelde. Verhees troefde af en speelde troeftien uit zijn hand. Verhees zag het slechte troefzitsel met alle complicaties van dien. Hij wikkelde het spel nu als volgt af: klaveren richting dummy, west moest duiken en daarna alle troeven getrokken, op een na. West, die in een grappige dwang was gekomen, had op dat moment nog ♠V, een renonce harten, ♦HV7 en ♣A109 over.

Verhees speelde nogmaals klaveren op en weer moest west duiken (anders is er nog verbinding naar de vierde klaveren van dummy). Nu troefde de leider de laatste schoppen in zijn hand en bracht hij west aan slag in klaveren. Deze probeerde nog ♦H, maar Verhees dook, zodat de laatste twee slagen ♦B en aas waren. Geniaal gespeeld.