Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Geen groot organisatietalent

De kogel kwam van links, niet van rechts. Of Peter Langendam (53) nou genoeg steun krijgt om LPF-bestuurder te blijven of niet, zijn gedachte over de `echte' daders van de moord op Pim Fortuyn zal niet snel worden vergeten.

De ganse politiek, van links tot rechts, sprak schande van de uitlating in Het Parool en de partij bood excuses aan. De polarisatie had, zo stelde de LPF, zeer negatieve vormen aangenomen en Langendam besefte inmiddels dat hij daar zelf een exponent van was geweest.

Premier Kok vond dat de woorden wel erg makkelijk werden teruggenomen. ,,Dit lijkt een beetje op de sorry-democratie waartegen de LPF zich verzet.'' Langendam moest van zijn partij aftreden en zou dat direct na de verkiezingen doen. Maar dat weigert hij nog steeds.

Langendam voelt zich daarin gesteund door een groep sympathisanten die zich via discussielijsten op internet achter hem en Dost schaart. Maar in diezelfde lijsten is ook harde kritiek: hij zou een ,,ordinaire volksmenner'' zijn en ,,zwaar overspannen''..

De bestuurder ziet dat anders. Hij zou de uitspraken ook hebben gedaan als hij emotioneel stabieler was geweest na de moord op zijn vriend Fortuyn. Dezelfde vriend die twee jaar geleden het voorwoord schreef in Langendams, achteraf geruchtmakende, roman. In Biefstuk, sla laat hij een karakter onder meer zeggen: ,,Ze zouden die politici moeten verplichten een Ghanese of Eritrese zwartjoekel als buren te hebben. Dan sloten ze de grenzen zo. Maar nee hoor, ze lullen over de culturele samenleving. Wat een onzin. Moordenaars, dieven en verkrachters zijn het.'

De LPF-voorzitter is zelf schilder van naakten en ondernemer. Zijn huidige bedrijf Ideas to the Market exploiteert patenten en produceert chips voor computer, radio en tv. Langendam en Fortuyn leerden elkaar kennen toen hij directeur was bij PTT Post Logistiek en Fortuyn promoveerde op bedrijfsculturen.

LPF-Tweede-Kamerlid Van As is, ondanks de afstand die fractievoorzitter Herben heeft genomen van het streven van Langendam en Dost bestuurder te blijven, positief over de huidige voorzitter. ,,Hij is verbaal sterk en stelt de juiste vragen.''

Maar net als Dost is ook hij geen groot organiserend talent. Toen de partij in een stroomversnelling kwam, raakte de ledenadministratie in het slop. Van As: ,,En nu komen al die kinderziektes van de partij naar boven.''

Na de beruchte kogel-uitspraak uitte Langendam zijn zorg over zijn privé-omstandigheden. Zijn echtgenote zou geen zin meer in de politiek hebben gehad, weet Van As. Toch bleef hij voorzitter van de partij waarvoor hij met naar eigen zeggen `honderden' kandidaat-Kamerleden sollicitatiegesprekken voerde. Diezelfde politici steunen nu het nieuwe bestuur.