Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Foto's van agent die betoger doodt

Twee Argentijnse politiemannen zijn gearresteerd en tientallen geschorst in verband met de dood van een demonstrant tijdens protesten tegen de regeringsaanpak van de aanhoudende economische malaise. Een van de arrestanten stond gisteren afgebeeld op een serie van acht foto's op de voorpagina's van kranten terwijl hij een wapen op de betoger richtte en vervolgens terwijl hij met een collega diens lijk achter een kiosk dumpte.

De demonstrant was een van twee doden die woensdag vielen tijdens rellen tussen de oproerpolitie en zo'n 2.000 betogers. De politie zei rubberkogels en traangas te hebben gebruikt om te voorkomen dat de demonstranten een brug in de stad zouden bezetten. De slachtoffers waren door kogels van metaal gedood.

Voor de publicatie van de foto's had de regering van president Duhalde geprobeerd ,,politieke extremisten'' die zich onder de gewoonlijk vreedzame betogers zouden hebben gemengd, de schuld te geven van de dood van de twee betogers. Nadat de foto's waren gepubliceerd, veroordeelde Duhalde de politie en beloofde hij een onderzoek. Politiemannen worden in Argentinië regelmatig van illegale schietincidenten beschuldigd, maar komen zelden voor de rechter.