Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Fortuyns eigen top-10

Pim Fortuyn bracht, toen hij zich vorig jaar als lijsttrekker meldde bij Leefbaar Nederland, zijn eigen kandidatenlijst mee. Hij stelde deze top-10 als voorwaarde voor zijn lijsttrekkerschap. Op de lijst figureerden Fortuyns beste vrienden en mensen van wie hij ,,voor 100 procent zeker'' was.

Slechts drie van de beoogde kandidaten gingen in op Fortuyns verzoek zich verkiesbaar te stellen: de latere LPF-voorzitter Peter Langendam, horeca-ondernemer Charles Landvreugd en ex-rector magnificus Vic Bonke. Geen van hen kwam na een gesprek met de districtscommissies van LN op een verkiesbare plaats. Dit blijkt uit een reconstructie van de periode dat Fortuyn bij die partij zat.

Bovenaan de lijst stond, na Fortuyn, Langendam. Daarna kwamen Albert de Booij, mede-oprichter van de LPF, Landvreugd, Corinne Heijn, oudste dochter van Gerrit-Jan Heijn, tv-presentatrice Catherine Keyl, tandarts en beste vriend Jan 't Hooft.

Later benaderde Fortuyn oud-secretaris-generaal van het ministerie van Economische Zaken Sweder van Wijnbergen en advocaat Bram Moszkowicz. Beiden wezen zijn verzoek af. Fortuyn reageerde terneergeslagen op de afwijzingen. ,,Al die mensen die me hebben zitten opjutten om de politiek in te gaan'', zei hij tegen campagneleider Kay van de Linde, ,,ze laten me vallen als een baksteen.''

Voormalig voorzitter van Leefbaar Nederland Jan Nagel oordeelt meedogenloos over het politieke inzicht van Fortuyn: ,,Zo ging dat met zijn kandidatenlijst. Het getuigde van grote naïveteit en onervarenheid.''

Van de oorspronkelijk dertien onverkiesbare Leefbaar Nederland-kandidaten die met Fortuyn meegingen naar de LPF kwamen er zes in de Tweede Kamer, onder wie Mat Herben, Vic Bonke en Wien van den Brink.

Zaterdags Bijvoegsel: pagina 23