Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Fiscale sluiproute: trouw met je dochter

Ik ben in de zeventig en heb een `dochter' van dertig. Hoewel? Zij is geen biologische dochter, geen pleeg- en evenmin een adoptiedochter. Zij noemt me haar vader, omdat ik haar heb opgevoed. In die zin dat ze veel bij mij logeerde na de scheiding van haar ouders. Kortom, we hebben juridisch geen relatie. Ik kan haar ook niet tot mijn pleegdochter laten benoemen, omdat zij al dertig is en haar ouders nog leven. In mijn testament laat ik alles, o.a. mijn huis, aan haar na. Hoe voorkom ik dat zij bij mijn overlijden veel erfenisbelasting moet betalen? Die kan ze namelijk niet betalen, omdat ze het huis niet wil verkopen.

(W. de S.)

Strikt geredeneerd vanuit de centen, kunt u maar het best met haar trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Uw vrouw bezit dan automatisch de helft van uw vermogen, zonder een cent schenkingsrecht te betalen. Na uw overlijden is haar positie als langstlevende in het nieuwe erfrecht (verwachte invoering 1 januari a.s.) sterk. Volgens de huidige wet kan de erflater die positie via zijn testament beschermen.

U kunt ook een geregistreerd partnerschap overwegen, wat nagenoeg gelijk is aan een huwelijk. Een notaris kan u helpen bij de keuze. Hij of zij weet vast nog alternatieven, maar die zijn minder rechtdoorzee dan trouwen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld