Europese titel voor vrouwenbridgeploeg

De Nederlandse vrouwenbridgeploeg is gisteren in het Italiaanse Salsomaggiore Europees kampioen geworden, voor het eerst in de geschiedenis.

Het team (Vriend-Van der Pas, Pasman-Simons en Hoogweg-Van Zwol) is vrijwel dezelfde formatie die in 2000 op Bermuda de wereldtitel won. Met dit verschil dat Martine Verbeek nu is vervangen door Femke Hoogweg.

Eigenlijk waren de Nederlandse vrouwen een ronde voor het einde al verzekerd van de gouden medaille. In de sleutelwedstrijd, ten overstaan van de talloze toeschouwers in de grote zaal van het congresgebouw van Salsomaggiore, gaf Nederland geen duimbreed toe op concurrent Duitsland. De regerend wereldkampioen speelde een matte partij en kon niet op tegen het oerdegelijk spelende Nederland. De overwinning van Nederland met 18-12 was dan ook volkomen terecht.

In de open categorie won titelhouder Italië opnieuw de gouden medaille. Het is overigens het vijfde opeenvolgende kampioenschap van de ook deze keer weer oppermachtige Italianen. Het gastland was twee dagen voor het iende van het toernooi al verzekerd van de titel. Nederland slaagde er niet in zich te verzekeren van een plaats op het WK van volgend jaar in Bali. Met nog een wedstrijd te gaan is het behalen van de daartoe benodigde vijfde plaats in de eindrangschikking van het EK niet meer mogelijk.

Het team draaide op slechts twee paren: Jansma-Verhees en Muller-De Wijs. Het derde paar, Westra-van Eijck, kende een ongelukkig toernooi.