Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Die straat moet hier toch ergens zijn

In Amsterdam rijden nogal wat taxichauffeurs die niet zonder het stratenboekje kunnen. Dat moet anders, vindt de gemeente.

,,Mijn vriendin wordt er gek van'', zegt de taxichauffeur wijzend op een meisje dat de trambaan oversteekt. Een piercing onder haar naveltruitje glinstert in de ochtendzon. ,,Dat ik naar alle meisjes kijk'', verduidelijkt hij.

Ondertussen probeert hij met één hand het beduimelde stratenboekje van Amsterdam op zijn schoot open te slaan. ,,Allewatplein?'', vraagt hij en trekt toeterend op. Het meisje kijkt niet op of om. ,,Allebéplein? Waar ligt dat ongeveer?''

Een deel van deze monoloog is binnenkort gedateerd. Dan mogen taxi's in de hoofdstad alleen over bus- en trambanen rijden wanneer zij passagiers vervoeren én over voldoende stratenkennis beschikken.

Na de inwerkingtreding van de Taxiwet in 2000 is het aanbod van taxi's in de hoofdstad met 50 procent toegenomen. Het Leidseplein slibde dicht met lange rijen toeterende taxi's. De concurrentie nam zo toe, dat taxi's op tram- en busbanen stopten om mensen in te laden. Hulpdiensten van de gemeente, die ook over de tram- en busbanen mogen rijden, klaagden over de vele taxi's op hun pad. Herziening van de voorschriften over de ontheffing voor taxi's voor het medegebruik van tram- en busbanen in Amsterdam moet hieraan een eind maken.

,,Kunt u lezen wat op de bord staat?'', vraagt de chauffeur. Hij wijst op een straatnaambord en parkeert zijn auto middenop de rotonde. Zonder het antwoord af te wachten, raadpleegt hij nogmaals het stratenboekje. ,,Het moet vlakbij zijn'', mompelt hij. ,,We zijn net het spoor onderdoor gegaan... anders vraag ik het wel iemand.''

In de toekomst wordt het vak stratenkennis als theoretisch onderdeel toegevoegd aan het praktijkexamen voor het certificaat `Medegebruik tram-/busbanen'. De gemeente vindt dat het bij dit `medegebruik' gaat om ,,een zo snel mogelijke en logische verplaatsing van A naar B waarbij kennis van de stad en de vele straten onontbeerlijk is''.

Bij overtreding van een van de nieuwe voorschriften volgt onmiddellijke intrekking van de taxiontheffing van minimaal drie maanden tot maximaal één jaar. De taxiontheffing wordt persoonsgebonden, wat als voordeel heeft dat de politie stringenter kan handhaven.

Op het dashboard van de taxichauffeur ligt zijn door het rijk afgegeven chauffeurspas. Hij is lid van het grootste taxibedrijf van de stad en noemt de taxichauffeurs die niet bij een overkoepelende organisatie zijn aangesloten `kakkerlakken'. Met name over deze zogeheten `vrije rijders' wordt de laatste tijd veel geklaagd. Ze kennen de stad niet en zouden op grote schaal toeristen oplichten.

De taxichauffeur zet de meter uit tijdens het geblader in het stratenboek. Even later zijn we te bestemder plekke en schrijft hij een reçu uit. ,En'', vraagt hij, terwijl hij het bonnetje overhandigt, ,,gaat u nog vaak vreemd?''.