Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Den Haag Sculptuur 2002

Bezoekers vertellen wat ze vinden van de beeldententoonstelling Den Haag Sculptuur 2002 op het Lange Voorhout in Den Haag.

Els de Ruig uit Den Haag: ,,Het is toch niet voor die onderschriftenwedstrijd? Ja, zij legde net dit beeld uit: een wegwerker die in het gesmolten asfalt was gevallen en toen aangereden. Daar loopt iemand die de beelden uitlegt. We moesten zó lachen.'' Anja Buitenhuis uit Apeldoorn: ,,Wij zijn minder serieus. Er zitten wel mooie bij. Maar dat stompje dat daar staat, mogen ze weer smelten en als asfalt gebruiken.''

J.R. Weijermans, woonde vroeger in Den Haag en nu in Haarlem, en tekkel Appie (11): ,,Er zijn beelden die mij aanspreken, en ook waarvan ik denk: wat is dat voor narigheid. Zoals dit, wat is dat voor een druif? Daar heeft dus een of andere zichzelf artiest noemende figuur zich op geworpen en z'n plezier aan beleefd – dat neem ik dan tenminste aan – en misschien een smak geld voor gevangen. Maar ik vind het gewoon helemaal niets. Maar ja, wie ben ik?''

Rody Ingram van de politie Haaglanden: ,,We hadden het er al over, kunstenaars, wat brengt die mensen ertoe om kúnst te maken? Wat willen ze ermee bereiken? Dan zit er misschien toch iets in hun hoofd dat eruit moet. Het zijn natuurlijk meestal ook extravagante mensen die kunst maken.'' Collega Marc van Schaik: ,,Die abstracte dingen daarzo, dat zegt mij niks. Ik zou er niet op een vrije zaterdag heengaan.''