Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De hippieblouse is terug

Ineens is hij er in alle vormen, zagen Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's). Gewaagd, exotisch, modieus, representatief, doorzichtig en knisperend: de dromerige hippieblouse.

We dachten dat het er nooit van zou komen, de romantische hippiemode met z'n strokenrokken, kanten blouses, ruches en franje. In het voorjaar was het vooral de marinestijl in rood-wit-blauw die het winkelbeeld én het straatbeeld bepaalden. Maar nu kom je er niet meer onderuit, iedere vrouw kan er uitzien alsof ze zo uit een foto van David Hamilton is gestapt.

Eén van de sleutelstukken uit die trend is de zigeunerblouse.

Hij is er in vele uitvoeringen: van doorzichtig zwart tot knisperend wit katoen, met blote schouders, met wapperende strook aan de bovenkant, met lintjes en strikjes, ingezet kant, voorzien van piepkleine bloemenprint of effen, met of zonder (pof)mouw. De hippieblouse was twee jaar geleden al te zien op de plankiers in Parijs en Milaan, maar blijkbaar was dat nog te vroeg voor de grote massa. Nu hebben niet alleen Marni en Valentino hem in de collectie, maar ook alle modeketens.

Patricia uit Rotterdam kocht haar exemplaar bij Zara. ,,Het ziet er zo lekker zomers uit'', zegt ze. Ze draagt hem samen met een lange strokenrok. Lisette uit Nijmegen volgt de mode wel, maar niet slaafs. Vandaar toch die hippieblouse, met de tas zoals de ontwerpers hem graag zien: diagonaal om het bovenlijf. Ze omschrijft haar stijl als `casual/klassiek' en het ligt aan haar humeur naar welke kant dat doorslaat.

Martine, een juriste uit Rotterdam, is het voorbeeld van hoe je zoiets frivools als een blouse met ruches toch representatief draagt: ze combineert hem met een krijtstreep pak. Ze houdt er van om er in haar werkkring toch nét even anders uit te zien, zegt ze.

Lismahyra uit Hellevoetsluis houdt wel van iets gewaagds, de doorzichtige, zwarte blouse is daarom helemaal zoals ze zich graag kleedt: modieus en exotisch. Tot slot zien we van verre al Kristel aan komen in haar vuurrode top met brede, golvende ruche langs de bovenrand. Uitbundig hoor, voor Nederland. Kristel: ,,Daar hou ik wel van.''