Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Dansen in het daglicht

In de zomer, die op Koninginnedag is begonnen, danst Nederland regelmatig buiten, constateert Lukas Keijser. Al zijn we het niet echt gewend.

In landen als Spanje en Griekenland zijn er talloze openluchtdisco's. In Moskou kan een club ook niet zonder binnenplaats of tuin met op z'n minst een bar en liever nog een dansvloer. In Nederland heeft het buiten feesten echter logischerwijs bijna alleen maar in de lente en vooral in de zomer plaats. Maar dan is dansen op straat mogelijk tijdens uiteenlopende en ontelbare evenementen.

Het seizoen is al begonnen op Koninginnedag. Het uitgaanspubliek feest overdag op pleinen, grachten en straten. Waar je moet zijn, weet je dankzij de mobiele telefoon. Het is een raar gevoel, dansen in het licht. Je bent je in het begin bewust van elke beweging. Bovendien blijken sommige mensen, die normaal fris ogen in het donker, opeens lijkbleek of juist te bruin.

Na Koninginnedag volgen onder meer appeloogstfeesten, waarbij je moet volkdansen door de boomgaard, en massale housefeesten in de openlucht. De Zeedijk in Amsterdam biedt begin augustus de Hartjesdagen, waarbij zowel mannen als vrouwen naar oud gebruik in travestie komen. Ook worden verschillende illegale party's gehouden die soms een heel weekend duren. Bezoekers van deze feesten, veelal in de zuidelijke provincies, krijgen doorgaans pas een dag van tevoren te horen wat de locatie is – een viaduct, een meer, een verlaten vliegbasis. De geluids- en lichtinstallatie bevindt zich vaak in busjes. Handig voor als de politie komt.

Een van de bekendste straatfeesten is de FFWD Dance Parade in Rotterdam. De organisatoren hiervan zijn betrokken bij de Streetparade in Middelburg die volgende week wordt gehouden. Deze optocht door de stad wordt voor de tweede keer georganiseerd, maar ditmaal is de aanpak grootser. Zo zijn in de hele stad na afloop party's georganiseerd waar bekende dj's draaien. Er worden minstens 30.000 bezoekers verwacht. De Streetparade is een van de opmerkelijkste initiatieven van dit jaar op openluchtfeestgebied.

Zeeland is verder wat betreft uitgaan bepaald niet vernieuwend. De provincie kampt bovendien met een slecht imago: dat van vakantieoord voor oudjes en gezinnen met jonge kinderen. Bestuurders lijken het zich te realiseren. Onlangs kwamen ze met plannen voor een universiteit in de hoofdstad van de provincie en Vlissingen biedt al enige jaren een hip filmfestival. En de gemeente Middelburg werkt dus enthousiast mee aan de Streetparade. Dat is elders in het land nog wel eens anders.

www.streetparademiddelburg.nl

Lukas Keijser: lk@nrc.nl