Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Condoombal

,,Zou jij je leven toevertrouwen aan een stukje rubber van vijf Malawiaanse kwacha (nog geen 5 eurocent) dat je bovendien `voorzichtig' moet gebruiken?'', vraagt een redacteur van Malawi's enige blad voor jongeren zich retorisch af.

In Afrika krijgen mensen tegenstrijdige adviezen om de aids-epidemie in te dammen. `Gebruik altijd condooms!' roepen presidenten hun landgenoten vanaf grote billboards langs de wegen toe. De kerk in Malawi is het daar niet mee eens: condooms zijn een onbetrouwbaar doekje tegen het bloeden van de aids-epidemie. Geen seks voor het huwelijk en niet vreemdgaan erna is de oplossing van de kerk.

,,Condooms snel stuk?'' Raymond van acht is een kenner. Hij schudt zijn hoofd. Hij maakt perfecte voetballen van condooms. Onder een schaduwrijke baobab-boom aan Lake Malawi, laat hij zien hoe het moet.

Wrijf van twee condooms het glijmiddel af. Blaas de condooms over elkaar op. Wikkel draad van een oude deken rond het rubber. Dan een laag van dunne plastic zakken. Knoop van oud visdraad een sinaasappelnet rond de zakken en je hebt een goed stuiterende voetbal.

Twee tot drie weken gaat zo'n bal mee. En dan wordt er van zonsopgang tot zonsondergang mee gespeeld.

Of het rubber snel stuk gaat? Nee hoor, nooit. Maar als je het glijmiddel niet goed weg poetst, wordt de condoombal na een week of twee slap omdat het knoopje van de ballon te los wordt. Dat is alles.