Caroline Kaart weg bij de AVRO

Vanmiddag is de laatste uitzending van de 70-jarige oud-zangeres Caroline Kaart-Raitt met haar populair-klassiek AVRO-radioprogramma Caroline op Radio 4. In het afgelopen donderdag in het Concertgebouw opgenomen afscheid treden zanger/pianist Steven Hans Voschezang, de Fancy Fiddlers en violiste Janine Jansen op. Behalve pianist Joop Stokkermans, die de laatste 23 jaar de muziek voor het programma uitzocht en er in de uitzendingen vrolijk op los improviseerde, zijn nog enkele verrassingen te horen.

Zanglerares Kaart heeft eigenlijk helemaal geen zin in een afscheid. ,,Het is eigenlijk dubbel vreselijk om te stoppen. Ik had graag de 25 jaar vol gemaakt. Het is een baby van me. Maar, aan alles komt een eind. Ik zal het vreselijk missen, dat contact met mensen.'' In een kort afscheidsgesprekje op de website van de AVRO zegt ze ,,dat ze zich nu meer met haar zangpraktijk kan gaan bezighouden''.

AVRO-directeur Ad 's-Gravesande zei vorige week donderdag in de Volkskrant dat twee jaar geleden het einde al met haar was afgesproken. ,,met begrip en instemming van mevrouw Kaart''. ,,Maar nu de datum dichterbij komt, begint het begrip minder te worden.''

Het programma Caroline liet door haar enthousiaste en in warm timbre uitsproken superlatieven altijd een positieve indruk achter. Vele malen gebruikte ze uitdrukkingen en zinswendingen als ,,zeer uniek'', ,,luister nou eens naar deze ongelooflijk mooie stem'', ,,deze wonderschone wals'', ,,wat een vingervlugheid en muziek om stil van te worden'' gebruikt. En in dit rijtje mag bij de muziek van Dvorak en Mendelsohn haar `prachtig en briljant' niet onvermeld blijven.

Zij werd landelijk bekend met het programma Een liedje met Caroline dat in 1963/'64 door de NCRV werd uitgezonden. Ook speelde zij in verschillende musicals en deed mee aan panels in spelletjesprogramma's op de televisie zoals Zo vader, zo zoon van de NCRV. En ze presenteerde de met Engelse accenten en uitdrukkingen doorspekte radioprogramma's Klassiek met Caroline en Muziek voor miljoenen. Veel luisteraars vielen voor haar kromme Nederlands – `taalgebrek' – en vonden het charmant.

Volgens AVRO-woordvoerster klassieke muziek Maike Gehlen is nog niet bekend wat er voor haar programma in de plaats komt. Voorlopig maken in de maanden juli en augustus onder de noemer `Zomerprogrammering' verschillende samenstellers uitzendingen met wisselende thema's.

Caroline, AVRO, Radio 4, 12.00-13.30u.