Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

BIJNA ONAANTASTBAAR

Marja van der Loo (45) en Henk Boot (45), consultants in computerperformance. Wonen sinds 1997 op de 32ste verdieping van de Schielandtoren in Rotterdam.

Zij: ,,We bezaten een veel te groot grachtenpand in Gouda en wilden gaan huren. Vanwege de vrijheid. Van een huurhuis ben je in twee maanden af, als je wilt.''

Hij: ,,Eigenlijk hadden we liefst in een hotel gewoond. Ons ideaal is te leven zonder spullen, met een handtas en een koffer en ergens een grote computer, waar we onze boeken en muziek in op kunnen slaan.''

Zij: ,,Het maakt ons niet zo veel uit in welke stad we wonen. We zijn destijds ook in een park in Apeldoorn gaan kijken. Maar het werd Rotterdam. Dat het een nieuw huis was, was doorslaggevend. We wilden een vers huis, waar nog niemand in gezeten had.''

Hij: ,,We hebben al monumenten bewoond.''

Zij: ,,Als je dan toch hoog gaat zitten, dan liefst zo hoog mogelijk. Dat geeft je een gevoel van onafhankelijkheid, onaantastbaarheid misschien. Je zit ver van de wereld. Niemand kijkt bij je binnen.''

Hij: ,,Alleen de glazenwasser en de politiehelikopter dan.''

Hij: ,,Mij gaat het om het brede perspectief hierboven. Je ziet dat Rotterdam net als Parijs avenues heeft. Je ziet de as in het stratenpatroon van Hofplein naar de Erasmusbrug.

Zij: ,,Je bent dichter bij de natuur: je ziet buien aankomen, je ziet mistlagen. Soms sneeuwt het boven en regent het beneden.''

Hij: ,,Je zit boven de sombere, grijze Hollandse luchten. Prozac heb je niet nodig.''

Zij: ,,Sommigen vinden we dat we aan status hebben ingeleverd. Je gaat toch niet in een flatje zitten als jedat droomhuis hebt. De meeste mensen werken ergens naar toe. Wij willen gewoon zo leuk mogelijk de tijd doorkomen.''

Hij: ,,Of we ooit weg willen? We moeten het patroon volgen. Dat wil zeggen: om de zes, zeven jaar een ander huis.''

Zij: ,,Ik ga, om het cru te zeggen, niet meer laag-bij-de-gronds wonen.''