Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beurs sluit hoger na roerige week

De Europese en Amerikaanse effectenbeurzen sloten gisteren een roerige beursweek, waarin de koersen aanvankelijk kelderden, af met hogere koersen. De Amsterdamse AEX-index, die gisteren in de laatste uren van de handel nog profiteerde van hogere koersen op Wall Street, sloot bijna vijf procent hoger.

Grootste stijger op de Amsterdamse beurs gisteren was automatiseringsbedrijf Getronics, dat ruim 9 procent koerswinst boekte. Ook chipfabrikant ASML won flink, ruim 7 procent. Handelshuis Hagemeyer viel uit de toon met een koersval van ruim elf procent na een winstwaarschuwing.

Ook op andere beurzen in Europa was gisteren sprake van een positieve stemming. De Franse beurs sloot ruim 4 procent hoger, de beurs in Frankfurt won 3 procent en in Londen sloot de beursindex met 2,5 procent winst. Wall Street verloor gisteren na een goede handelsdag uiteindelijk licht.

Handelaren in Amsterdam wilden na het hogere slot van de beurs gisteren niet spreken van structureel herstel en noemden de markt nog `angstig'. ,,Dit is geen gezonde trend'', zei een van hen. De AEX-index sloot gisteren op een niveau dat bijna tien procent hoger lag dan afgelopen woensdag. Toen daalden vrijwel alle aandelenkoersen fors in reactie op een nieuw boekhoudschandaal in de Verenigde Staten rond telecomconcern Worldcom.

Door die nieuwe affaire groeide bij veel beleggers, na eerder boekhoudkundige fraude bij het Amerikaanse energieconcern Enron en de telecombedrijven Global Crossing en Qwest, het angstige vermoeden dat veel bedrijven de afgelopen jaren te hoge winsten hebben gerapporteerd.

Weekoverzicht: pagina 17