Béla Fleck

Béla Fleck komt de eer toe de banjo te hebben bevrijd van zijn wat oubollig imago. Met veel inzet en een formidabele techniek maakte hij duidelijk dat dit pregnante snaarinstrument behalve voor bluegrass en dixieland ook geschikt was voor de `betere' muziek.

Op de onlangs verschenen cd Perpetual Motion wijdt Fleck zich op zijn `rammelkast' zelfs met succes aan Bach, Beethoven en Chopin. Op Live at the Quick met zijn wakkere Flecktones blijft hij dichter bij huis, namelijk in de buurt van Outbound van anderhalf jaar geleden. Zou het niet eens aardig zijn om die gasten die meespelen op mijn cd's nu ook eens naast me op het podium te zetten, vroeg hij zich af. Het idee werd omgezet in realiteit en Flecks vermoeden werd bevestigd: met Paul Candles (Oregon) op hobo, elektro-fagottist Paul Hanson en Andy Narell op steelpan kwamen hij en de zijn Flecktones extra wakker voor de dag. Jammer dus dat die gasten er niet bij zijn als Fleck op 13/7 op het North Sea Festival staat. Hoewel, met het weergaloze spel van deze banjospeler zelf en Roy Wooten alias `Future Man' op de multifunctionele `drumitor' valt er al genoeg te beleven.

Béla Fleck: Live at the Quick Columbia 507614