Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Asielzoekers niet vastzetten

Het Hooggerechtshof in Nieuw-Zeeland heeft gisteren bepaald dat het overheidsbeleid om asielzoekers vast te zetten onwettig is. Het asielbeleid in Nieuw-Zeeland is verhard sinds de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Nieuw-Zeeland zet nu bijna alle asielzoekers die het land inkomen gevangen; voor 11 september maar 5 procent. Een rechter van het Hooggerechtshof noemde dat onwettig en ,,fundamenteel tekortschietend''. De Nieuw-Zeelandse regering overweegt in beroep te gaan.