Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Afscheid van groep 8: Ik ga roken op het gymnasium

De zomervakantie begint voor 1,6 miljoen basisscholieren. In Noord-Nederland hebben de kinderen al vrij, volgende week volgt Zuid-Nederland, daarna Midden-Nederland. Voor de kinderen in groep 8 van de Wilgenstam in Rotterdam is het afscheid definitief. Zij gaan naar de middelbare school.

Sanae Imazouine (12): ,,Ik ga naar het Melanchton College, naar het vmbo. Je krijgt allemaal verschillende vakken, allemaal van andere meesters. En je moet steeds naar een ander lokaal rennen. Ik wil graag kinderarts worden om kinderen te helpen, maar ik weet niet of dat kan met een vmbo-diploma. Op de middelbare school heb je veel minder tijd om buiten te spelen. Ik heb al een planning. Als ik uit school kom, maak ik meteen mijn huiswerk. Dan is dat tenminste af. Het lijkt me wel gek: nu zijn wij de grootste straks zijn we de kleinste. Dan heet je een brugpieper.''

Willem Hooft (12): ,,Ik ga naar het Marnix Gymnasium. Ik ben er al een keer geweest voor een kennismakingsgesprek. Ik vind het een beetje eng. Ik ken er niemand, ik ben de enige uit de klas die naar die school gaat. Maar het is ook heel leuk. Hier op school weet ik het nu allemaal wel. Het is een beetje saai. Ik hoef nooit thuis wat te doen, mijn huiswerk maak ik altijd al in de les. ,,Je hebt veel boeken nodig, de Grote Bosatlas en een rekenmachine. En een sterke rugzak, ik denk dat een Eastpak het beste is. Gelukkig heb ik al een goede fiets. Later wil ik advocaat worden. Als een verdachte onschuldig is, probeer ik hem vrij te krijgen. Als dat lukt is het mooi. ,,Ik denk dat ik ga roken op de middelbare school. Iedereen rookt daar. Ik wil dat liever niet, maar ik weet niet of ik de verleiding kan weerstaan.''

Nergiz Güngör (12): ,,Ik ga naar het Erasmiaans Gymnasium. Mijn broer zit er op. Mijn zus studeert vlakbij. Daar kan ik mee afspreken in een tussenuur. ,,Ik wil graag piloot worden. Ik heb een spreekbeurt over piloten gehouden en toen dacht ik: `dat kan ik ook wel'. Ik had een havo-advies, na de CITO-toets werd dat havo/vwo. De meester denkt dat ik het wel kan, maar dan moet ik wel minder kletsen. ,,Ik denk dat het wel zwaar wordt op het gym, vooral Latijn en Grieks. Ik hoop dat ik geen andere kleren aan hoef om erbij te horen. Ik hou helemaal niet van strakke broeken, maar je wil niet buitengesloten worden. Het is ook heel anders omdat we hier de grootste zijn en daar straks de kleinste. Maar ik voel me ook weer groot omdat ik naar de middelbare school ga. ,,Wij gaan niet naar Turkije dit jaar, want mensen uit Turkije komen hier. Die gaan we Nederland laten zien.''

George de Vos (12): ,,Ik kan niet lang stilzitten. 's Morgens ren ik altijd naar school, dan kan ik even rustig werken. En dan ren ik ook in de pauze. Zo raak ik mijn energie kwijt. Ik werk niet zo snel. Ik ben niet zoals Willem. Bij hem is het altijd - ploep - af. En dan kijkt de meester het na en heeft hij nog nul fout ook. Later wil ik gymleraar worden, of liever nog profbasketbalspeler. Ik hou heel veel van basketbal. Ik zit bij de Mini's. ,,Ik ga naar de Toorop mavo. Ik moet enorm veel boeken kopen. En die moet je zelf kaften. Mijn oma doet dat voor mij. Die is heel handig met haar handen. Ze maakt ook altijd zelf kerstkaarten. ,,Over twintig jaar heb ik een vriendin en ben ik profbasketballer. Ik woon in een huis met drie verdiepingen, misschien wel in dezelfde straat als nu. Hopelijk ben ik dan ook een stuk langer. Mijn vader zegt dat ik misschien op mijn veertiende erg ga groeien.''

Danny Verbogt (12): ,,Ik ga ook naar de Toorop mavo, net als George. Dan ken ik tenminste iemand. Als de school begint gaan we een week survivallen. Dan moet je over touwen klimmen en zo. Mijn vader en moeder hebben geholpen om een school uit te zoeken. We hebben gekeken naar welke school het gezelligst was. Eerst gaan we naar Turkije, want daar is het lekker warm. Mijn vader wilde eigenlijk naar Mallorca, maar mijn moeder is een doordrammer. Ik ga zeker niet roken op de middelbare school. Je longen raken aangetast en je gaat snurken. Als ik tot mijn achttiende niet rook, krijg ik van mijn moeder mijn rijbewijs. Ik werk het liefst met mijn handen. Later wil ik vliegtuigmonteur worden. Ik ben heel handig. Laatst was de pc van mijn opa kapot, die heb ik toen gemaakt. Zonder hulp.''