Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Tango-crisis kost Suez half miljard

De Franse groep van nutsbedrijven Suez heeft een voorziening genomen van 500 miljoen euro in verband met de situatie in Argentinië. Dat heeft het concern vandaag in Parijs bekendgemaakt.

In een verklaring liet Suez weten een procedure te zijn begonnen bij de Argentijnse regering om te onderhandelen over ,,corrigerende en herstellende maatregelen'' voor schade opgelopen door toedoen van de overheid in Argentinië. De groep, die in januari al een eerdere voorziening voor Argentinië verhoogde van 100 miljoen naar 135 miljoen euro, zegt dat zijn investeringen in waterbedrijven schade hebben geleden door de devaluatie van de peso.

De Argentijnse minister van Economie, Roberto Lavagna, toonde zich gisteren in Washington optimistisch na gesprekken met kopstukken van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over een stand-by krediet van 18 miljard dollar en een lening van 9,5 miljard dollar. Volgens een woordvoerder van de minister zal het IMF snel een datum prikken voor een nieuwe missie naar Argentinië die als opdracht heeft een akkoord met de Argentijnse regering te sluiten. Eerder deze week uitte IMF-topman Horst Köhler zich nog pessimistisch over de dialoog van het fonds met Argentinië.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gingen gisteren zo'n 10.000 mensen de straat op om te protesteren tegen de gewelddadige dood, woensdag, van twee jonge mannen tijdens een uit de hand gelopen demonstratie van onder meer werklozen. Uit lijkschouwing is gebleken dat de twee zijn gestorven aan schotwonden die vermoedelijk door metalen kogels uit politiegeweren zijn veroorzaakt. De politie had verklaard alleen met rubber kogels te hebben geschoten. In verband met deze voor de Argentijnse regering heikele kwestie in de uiterst explosieve situatie waarin het land verkeert, zijn de betrokken politiemensen geschorst hangende een onderzoek, zo bericht vandaag de Argentijnse krant La Nación.

De Argentijnse peso herstelde zich gisteren enigszins na eerder deze week door de grens van 4 peso's voor een Amerikaanse dollar te zijn gegaan. De beurs van Buenos Aires sloot gisteren met een licht verlies.