Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Ramsj

John Jansen van Galen, Huib Schreurs en Eric Smink: Gekte rages in de lage landen. Gebonden, Bruna 1999, van E13,59 voor E4,50. De Slegte

Paul Kruger (1900), de Charleston (1926), de zeepkist (1950), de hoelahoep (1958), Damslapen (1969), Bhagwan (1983) en line-dancing (1998), zie daar enkele onderwerpen van rages die de afgelopen eeuw in Nederland hebben gewoed. Jansen van Galen en de zijnen brachten er tientallen in kaart (oorspronkelijk in Het Parool), compleet met foto's en een register. Kleine maar smakelijke geschiedenis. Ook bij De Slegte: De republiek der Nederlanden. Pleidooien voor het afschaffen van de monarchie, een uitgave die hoort bij de republikeinse rage uit het eind van de jaren negentig, toen de zegetocht van Máxima nog moest beginnen. Artikelen van onder anderen Hans van den Bergh, Jeroen Brouwers en Tom Rooduijn die ook de redactie deed. Van E17,92 voor E4,50.