Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Pas verschenen: Non fictie

Ewoud Sanders: Taaltumult. De mooiste observaties, hartekreten en boze brieven uit `Onze Taal'. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 293 blz. E18,50

Eigenzinnige en wetenswaardige selectie uit de jaargangen van `Onze Taal', die tussen 1932 en 2002 verschenen. Grote verontwaardiging over germanismen en anglicismen, lijstjes met nieuwe of fout gebruikte woorden, schoolrijtjes, etymologieën, en vergeefse suggesties voor alternatieve woorden, zoals `brievenknip' voor `ordner' en `krammetjes' in plaats van `nietjes'.