Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Beurs flink hoger, Hagemeyer valt

Het Naardense handelshuis Hagemeyer was vanochtend de grote dissonant op een stralende beurs. Het bedrijf kondigde aan dat de halfjaarwinst bijna de helft lager komt te liggen dan een jaar eerder. De beleggers lieten zich niet onbetuigd en het aandeel daalde bijna 12 procent tot 13,92 euro. De tegenvaller kwam blijkbaar onverwacht en elk negatief signaal wordt in het huidige klimaat hard afgestraft. De rest van de fondsen deed het beter en de beeldbepalende AEX-index stond vanochtend 2,6 procent hoger op 430,2 punten.

Centraal op de handelsvloer staat momenteel de vraag of de verschillende indices de bodem hebben bereikt. Volgens een handelaar is het een goed teken dat het boekhoudschandaal rond het Amerikaanse telecombedrijf zo snel door de beurzen is verwerkt. Ook gisteren boekte Amsterdam winst. ,,Als dit twee maanden geleden was gebeurd, zouden we tien dagen achter elkaar verlies hebben geleden'', stelde een vermogensbeheerder tegenover het persbureau Reuters. ,,Het ergste is voorbij.''

De hogere slotstanden van de Amerikaanse Dow-Jonesindex (plus 1,6 procent) en de Nasdaq (2,1 procent) deden vooral de technologiesector goed. Automatiseerder Getronics kreeg er in de ochtend 6,2 procent bij op 1,88 euro. Ook chipmachinemaker ASML (5,17 procent) en Philips (4,4 procent) lagen goed in de markt. Bij de middelgrote fondsen was toeleverancier voor de chipindustrie ASMI een koopaandeel, 7 procent erbij op 18,35 euro. Een andere winnaar was verzekeraar Aegon dat vier procent won en daarmee het verlies van deze week meer dan goed maakte.

Op de andere Europese beurzen was de stemming ook goed. Londen noteerde 1,5 procent hoger (4.610 punten), Frankfurt 1 procent (4.302) en in Parijs stegen de aandelen gemiddeld zelfs bijna 2 procent (3.814).

Op de Japanse beurs was de hoofdrol voor de industriële productie die flink was gestegen. De effectenbeurs deed mee en de Nikkei-index won maar liefst 3,5 procent (10.622 punten). Grote industriële bedrijven waren daardoor gevraagd, waaronder Japans grootste autofabrikant Toyota Motor. Verder werden volgens beurshandelaren opvallend veel pensioenfondsen in de markt gesignaleerd om relatief goedkope aandelen te kopen. Juni was de slechtste beursmaand in Tokio in meer dan twee jaar.