Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Geen hand voor koning van Ghana

Niet alle Amsterdammers zijn ingenomen met het bezoek van de Ghanese koning Asantehene Otumfuo Osei Tutu II aan de hoofdstad. Vanochtend ontving burgemeester Cohen de Ashanti-koning van Ghana in het stadhuis van Amsterdam. Dit weekeinde bezoekt de koning ook de veelkleurige Amsterdamse wijk de Bijlmer. Eén prominente Amsterdammer zal bij alle feestelijkheden nadrukkelijk verstek laten gaan: PvdA-wethouder Hannah Belliot, zelf `de koningin van de Bijlmer' genoemd toen zij daar nog deelraadvoorzitter was.

De Afrikaanse vorst bezoekt Nederland op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om de 300-jarige betrekkingen tussen Nederland en Ghana te vieren. In 1701 leidde David van Nijendaal een diplomatieke missie naar de nieuwe koning van de Ashanti.

Volgens Belliot is die 300-jarige band tussen Nederland en Ghana niet gebaseerd op een eeuwenlange, respectabele handel in Delfts blauw. Zij voelt zich geplaatst tegenover afstammelingen van degenen die haar voorouders als slaven hebben verkocht aan de Nederlanders. Met haar weigering de koning een hand te geven, wil zij ,,iets aan de orde stellen waarover veel te licht wordt gedacht'', de slavenhandel. Zij wil ,,de miljoenen die in het verleden op de zeebodem zijn gekomen'' een stem geven. [Vervolg KONING: pagina 3]

KONING

'Wie is Belliot nou?'

[Vervolg van pagina 1] Zo diep gaat de onvrede van Belliot dat zij vindt dat ,,deze hele missie niet had mogen plaatsvinden''. De Afro-Surinaamse wethouder zorg en cultuur zei gisteren voor de lokale tv-zender dat zij niets tegen de koning persoonlijk had. Of tegen de Ghanezen in het algemeen. In Amsterdam wonen er zo'n 9.000, van wie veel in de Bijlmer.

Vice-voorzitter Ernest Owusu Sekyere van de Ghanese stichting Recogin is verontwaardigd. Als politicus van GroenLinks werkte hij samen met Belliot toen zij deelraadvoorzitter van de Bijlmer was. Wat haar politieke werk toen betrof, zegt Sekyere, heeft hij respect voor haar, maar wat ze nu doet, kan niet door de beugel. ,,Heel, heel droevig. De koning van de Ashanti wordt in heel Afrika met respect bejegend, en ook in de rest van de wereld is hij een geziene gast. Vorig jaar werd hij uitgenodigd door de koningin van Engeland. De VS hebben hem uitgenodigd.'' Sekyere wijst op het bezoek dat prins Willem Alexander en prinses Máxima brachten aan Ghana. Dat deed de Ghanese gemeenschap in Nederland veel deugd.

Volgens Sekyere weet Belliot niet waarover ze het heeft. ,,De slavenhandel geschiedde langs de hele westkust van Afrika. Als de eerste minister van Nigeria komt, of het staatshoofd van Togo of Senegal, zou zij dan hetzelfde zeggen?''

Boos en teleurgesteld is Sekyere, maar hij wil er niet al te zwaar aan tillen, ten slotte: ,,Wie is Hannah Belliot nou helemaal? De koning kent haar niet eens. Als het de koningin was die hem geen hand wil geven, ja, dan had dat pijn gedaan. Maar Hannah Belliot?''