Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Zenuwgas op basis Oezbekistan

Op een militair complex in Oezbekistan dat in gebruik is als uitvalbasis voor duizenden Amerikaanse soldaten in Afghanistan, zijn sporen aangetroffen van zenuwgassen en mosterdgas. De basis, nabij Karshi, is onmiddellijk ontruimd, zo heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder in het Afghaanse Bagram bekendgemaakt. Er zijn volgens hem op dit moment geen aanwijzingen dat Amerikaanse soldaten besmet zijn geraakt. Vermoedelijk gaat het om sporen van chemische wapens die er voor 1991 waren opgeslagen door het Sovjet-leger.