Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Voetbalrellen Moskou eisen twee levens

Bij voetbalrellen in Moskou zijn twee doden en rond honderd gewonden gevallen. Voetbalfans, teleurgesteld door het verlies van Rusland in de wedstrijd tegen Japan, koelden gistermiddag hun woede op auto's en winkels rond het Kremlin, en op elkaar.

Veel voetbalfans hadden de wedstrijd gevolgd op grote schermen die op het Manegeplein – dat grenst aan het Rode Plein – waren opgesteld. Honderden fans, voornamelijk skinheads, begonnen vernielingen aan te richten toen de Japanners het doelpunt scoorden waarmee ze uiteindelijk de wedstrijd beslechtten. De menigte relschoppers groeide na het laatste fluitsignaal van de wedstrijd aan tot enkele duizenden. In veel gevallen raakten de fans met elkaar slaags. Eén man werd doodgestoken. Onder de gewonden was een groepje van vijf Japanse muziekstudenten – in Moskou voor het Tsjaikovski-concours – die bij het Kremlin door woedende fans werden verrast. Op het Manegeplein en in de Tverskaja Oelitsa, een van de belangrijkste straten van Moskou, werden tientallen auto's vernield. Zeker zeven auto's werden in brand gestoken voor het gebouw van de Doema, het Russische parlement, en bij het Bolsjoj-theater. Winkelruiten werden ingeslagen. Auto's werden vernield tot vlakbij het hoofdkwartier van de geheime dienst FSP op het Ljoebjanka-plein.

Toen de rellen uitbraken was op het Manegeplein slechts een handvol agenten aanwezig. De politie werd volledig verrast. Het duurde een uur voordat de oproerpolitie ter plekke verscheen. De agenten werden bekogeld met flessen. Onder de vijftig gewonden die in het ziekenhuis werden behandeld bevonden zich zeker twintig agenten, die door de fans met flessen waren bekogeld. Een van de gewonde politiemannen overleed vandaag aan zijn verwondingen.

Volgens een woordvoerder van de politie werden zestig mensen gearresteerd. Ook de brandweer werd, toen ze ter plaatse arriveerde om brandende auto's te blussen, door de relschoppers aangevallen, net als een ambulance, die in brand werd gestoken, cameralieden en fotografen. Ook een auto van Echo TV werd in brand gestoken.

Inmiddels is besloten de wedstrijden van het WK voetbal niet meer op de grote schermen op het Manegeplein uit te zenden. Een woordvoerder van de Russische regering zei dat de rellen ,,een belediging vormen van de miljoenen mensen die het Russische team steunen''.