Toeristen uit Duitsland blijven weg

Duitsers gaan minder vaak op vakantie in Nederland. Vorig jaar is het aantal Duitsers dat ons land voor een vakantie bezocht met bijna 8 procent gedaald tot 2,7 miljoen.

Een jaar eerder kozen ook al veel Duitsers voor een andere vakantiebestemming, toen daalde het aantal met 5,3 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de daling dan ook een trend. Het CBS concludeert dit op basis van een onderzoek naar het toerisme in Nederland in het afgelopen jaar.

,,Naast de bijzondere omstandigheden van 2001, zoals de mond- en klauwzeercrisis en de aanslagen van 11 september, is ook sprake van een meer structurele verandering'', aldus het CBS vanochtend. Maar voor die structurele verandering in het vakantiegedrag van de oosterburen heeft het CBS geen verklaring. Mogelijk trekken Duitsers meer naar hun eigen kust, aan de Oostzee.

Toerisme Recreatie Nederland (TRN), de organisatie die zich inzet voor het bevorderen van het toerisme in en naar Nederland, spreekt eveneens van een trend. Volgens een woordvoerder zijn Duitsers nu eenmaal gevoeliger voor economische tegenslag en gaan ze de afgelopen jaren sowieso minder vaak op vakantie. En als ze van huis gaan, blijven ze vaak in eigen land. In 2000 meden Duitsers Nederland wegens de drukte rond het EK voetbal.

In totaal brachten vorig jaar 25,2 miljoen Nederlandse en buitenlandse gasten hun vakantie in Nederland door, zo meldt het CBS. Dat is 2,7 procent minder dan in 2000. Zowel de aanslagen in de Verenigde Staten als de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) hebben volgens het statistiekbureau duidelijk sporen nagelaten.

Na de aanslagen lieten vooral Aziaten en Amerikanen het afweten, bij hen vielen de bezoekersaantallen met zo'n 20 procent terug. Nederlanders bleven na 11 september juist vaker in eigen land voor hun vakantie.

Volgens het CBS zijn de totaal 25,2 miljoen gasten, onder wie ook zakelijke bezoekers, met z'n allen 80,5 miljoen nachten in Nederland verbleven. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar eerder.

Het aantal overnachtingen is – voornamelijk in hotels – gedaald, met ruim één miljoen tot 28,6 miljoen overnachtingen. Het huren van een huisje en overnachtingen op een camping of groepsaccommodatie is in 2001 eveneens afgenomen, maar in mindere mate.

Het CBS telt het verblijf op plaatsen als een eigen huis of boot en bij familie of vrienden niet mee. Deze gegevens neemt TRN wel mee. Daardoor publiceerde deze organisatie eerder dit jaar andere cijfers. Zo zouden volgens TRN vorig jaar 31,9 miljoen Nederlanders vakantie in eigen land hebben gevierd.