Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer een gesprek met de broer van de in 1999 door Indonesische militairen om het leven gebracht journalist Sander Thoenes. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage uit Cambridge, waar het dierenactivisme extreme vormen aanneemt. Medewerkers van laboratoria die proefdieren gebruiken worden bedreigd en overwegen hun werk stop te zetten. Ook een gesprek met de vertegenwoordiger van de Afghaanse gemeenschap in Nederland die mee zal doen aan de grote vergadering van stamoudsten in Afghanistan. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het verkeersbeleid van het nieuwe kabinet en een gesprek met Roel Pieper over de afschaffing van de kilometerheffing. Verder de ruzie tussen de gemeenten Vught en Tilburg over een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Een samenleving met een handicap. Portretten van de twee meervoudig gehandicapten Bart en Rijohnne. Bart is verstandelijk en motorisch gehandicapt en Rijohnne is blind, bijna doof en verstandelijk gehandicapt. Ned.3, 20.33-21.30u.

De mensen van de roofdierenopvang. Vijfde aflevering van een serie over het opvangcentrun Pantera op het Friese platteland, in het dorpje Nijeberkoop. De bedoeling van het centrum is herplaatsing van roofdieren. De eigenaar is dan ook blij als zich een dierentuin voor enkele dieren meldt. Ned.1, 22.32-23.02u.

Dokument: Zomerkanjers. Slot van een tweeluik over mensen die door het winnen van een prijs ineens veel geld hebben. Ned.1, 23.02-23.50u.

AMUSEMENT

De rijdende rechter. Nieuwe reeks uitzendingen waarin rechter mr. Frank Visser uitspraak doet en slepende kwesties. In deze aflevering koopt een hondenliefhebster uit Vroomshoop een witte herderpup met een ernstige heuldysplasie. De fokster weigert haar geld terug geven. Ned.1, 21.00-21.30u.

Flogiston. Hoogleraar dier en recht Dirk Boon gaat in op de vraag of het dier rechten heeft. Verder vertelt logicus Frank Veltman over de logica in taal. En een optreden van de harpiste Ernestine Stoop. Ned.3, 23.15-23.55u.

MUZIEK & SPORT

Studio Spaan. Satirisch programma met onder anderen een gesprek met Louis van Gaal over de eerste anderhalve week van het WK-voetbal in Japan en Zuid-Korea. Ned.3, 19.25-20.05u.

The Reflex of the 80's. Registratie van het concert dat in mei in Rotterdam werd gehouden met onder andere Level 42, Samantha Fox, Limahl, Spargo, Paul Young en Time Bandits. Ned.2, 23.50-0.40u.

FILM

. Who Framed Roger Rabbit? (Robert Zemeckis, 1988, VS). Disney en Spielberg bundelden hun krachten voor grensverleggende combinatie van live action en animatie, die ook inhoudelijk een soepele synthese tot stand brengt tussen het idioom van de private eye en de beeldtaal van de cartoon. Met Bob Hoskins. V8, 20.15-22.05u., onderbroken door reclame.

PCU (Hart Bochner, 1994, VS). Campus-satire over politieke correctheid onder studenten. Yorin, 21.45-23.15u., met reclame.

. Escalier C (Jean-Charles Tacchella, 1984, Fr.). Innemend portret van Parijse dertigers die een trappenhuis delen, gemaakt door de bijna vergeten regisseur Tacchella (Cousin cousine), gebaseerd op de in New York (!) gesitueerde roman van Elvire Murail. Tot de personages behoort een cynische kunstcriticus die gaandeweg oog krijgt voor menselijke factoren en aardiger en milder wordt. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-19.55u.

RADIO

De avonden. Tweede deel van een negendelige bloemlezing uit het radiowerk van schrijver Maarten Biesheuvel. In het tweede uur highlights uit een muzikaal reisverslag van vorig jaar uit de staat Mississippi. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Professor dr. Ernst van de Wetering, de man achter het Rembrandt Research Project, praat over hoe men bepaalt of een schilderij echt of onecht is. Verder een reportage over het Museum voor Valse Kunst in Vledder (Overijssel). Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Dinsdag Desmet. Dichter en kenner van het oude Grieks Ilja Leonard Pfeijffer praat over zijn debuutroman. Ook een portret van Sophocles en het kwaad in de wereld volgens Theo van Gogh. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.