Stakingen bij melkfabrieken

Enkele honderden werknemers bij zeker zeven melkfabrieken en andere zuivelbedrijven hebben vanmorgen het werk neergelegd. Met de acties proberen zij een betere CAO af te dwingen. Er is nog geen gevaar voor de levering van melk aan winkels omdat de fabrieken die dagverse melk leveren nog worden ontzien. Als de acties zich uitbreiden kan de melk snel opraken. Een van de twee grote Nederlandse zuivelbedrijven verwacht op sommige plaatsen komende nacht al geen melk meer te kunnen ophalen bij boeren omdat de eigen opslag dan vol is. Als de acties doorgaan moeten boeren melk dumpen.

De vakbonden riepen op tot acties nadat de werkgevers gisteren weigerden tegemoet te komen aan de looneis. FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond eisen voor de nieuwe zuivel-CAO een loonsverhoging van 7 procent in twee jaar. De werkgevers bieden 6,5 procent. In totaal werken er ongeveer 11.000 mensen in de sector. De acties concentreren zich vooralsnog in het noorden van het land. Er wordt onder meer gestaakt in Assen en Meppel. Het aantal acties zal zich verder uitbreiden. ,,Vandaag zullen er in het noorden van het land nog zeker vijf fabrieken dichtgaan'', aldus bestuurder Van Gelswijk van FNV Bondgenoten.

Friesland Coberco heeft veel last van de stakingen. Bij het bedrijf werd vanmorgen in zeven van de 29 vestigingen gestaakt en Coberco verwacht vannacht geen melk meer te kunnen ophalen bij tientallen boeren omdat de opslagtanks van het bedrijf dan vol zijn. Campina Melkunie heeft nog weinig problemen. ,,Er is nog weinig aan de hand, de productie gaat gewoon door'', aldus een woordvoerster. Maar er is weinig voor nodig om ook Campina in problemen te brengen. ,,De koeien geven in deze periode extra veel melk, we werken tegen volledige capaciteit aan. Als er acties komen kunnen we al snel geen melk meer ontvangen.'' FNV Bondgenoten zei vanmorgen dat de acties zich de komende dagen naar het zuiden zullen uitbreiden. In 1992 werd voor het laatst gestaakt in melkfabrieken. Er was toen tijdelijk geen melk in de winkels te koop en boeren moesten niet-opgehaalde melk dumpen.

REPORTAGE: pagina 11