Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Serena middelpunt van familiefeestje

De sister-act op Roland Garros tussen Serena en Venus Williams was voor het publiek weinig boeiend. Serena won. Samen vierden ze het familiefeestje.

De enigen die zaterdag echt hebben genoten van de finale tussen de twee beste tennissters ter wereld waren de leden van de familie Williams zelf. In een eindstrijd waarin emoties en rivaliteit grotendeels ontbraken, was Serena Williams op Roland Garros in twee sets haar oudere zus Venus de baas: 7-5 en 6-3. Het was de tweede grandslamtitel voor de 20-jarige Amerikaanse.

Na het laatste punt sloten de tenniszussen elkaar direct weer liefdevol in de armen op het gravel in Parijs. Venus stelde zich vervolgens op tussen de fotografen om kiekjes van Serena met de Coupe Suzanne Lenglen voor het familiealbum te maken. Voor de tweede keer in de historie eindigde een grandslam in een Williams-show.

Venus en Serena Williams zijn vanaf vandaag voor het eerst in hun loopbaan de nummers een en twee van de wereldranglijst. Daarmee hebben ze voorlopig ook de garantie dat ze elkaar op de toernooien niet meer vóór de finale kunnen tegenkomen. Zolang niemand in het vrouwentennis in staat is een antwoord te vinden op het spel van de Afro-Amerikaanse speelsters moet het publiek vrezen dat de komende jaren vaker toernooien zullen eindigen in een weinig verheffend familiefeestje.

De zusjes hebben de afgelopen jaren met hun powertennis ontegenzeggelijk voor een revolutie in het vrouwentennis gezorgd. Onder de vleugels van hun eigengereide vader Richard zijn de tennissters uitgegroeid tot twee vrijwel onverslaanbare kampioenen, die de afgelopen twee weken ook de absolute macht op het gravel van Parijs naar zich toe trokken. De enige die Venus wist te stoppen was haar zus Serena.

De rest van de tennissters kon zaterdag slechts lijdzaam toezien hoe voor de zesde keer in de laatste elf grandslamtoernooien de eindzege naar een van de twee `Williams-sisters' ging. Met moeder Oracene, maar zonder vader Richard op de tribune, bestreden Venus en Serena elkaar met hun eigen middelen. Degenen die hadden gehoopt op een prachtig spektakelstuk als slot van het vrouwentoernooi kwamen bedrogen uit.

Net als in de door Venus Williams vorig jaar gewonnen finale van de US Open wist het publiek zich geen raad met de Sister Act. De toeschouwers kregen anderhalf uur lang een mix van briljante slagenwisselingen en knullige fouten voorgeschoteld. Dertien van de 21 games die de twee speelden eindigden in een servicebreak. Samen maakten de krachttennissters meer dan honderd onnodige fouten.

In het tennisstadion, waar twaalf maanden geleden tijdens de finale tussen Jennifer Capriati en Kim Clijsters meermalen de wave werd ingezet, was de sfeer nu tam. De zussen, die normaal gesproken op de baan geen enkel mededogen tonen, hadden in het onderlinge gevecht het killers-instinct grotendeels uitgeschakeld. Het publiek kon geen partij kiezen omdat rivaliteit ontbrak.

Na 61 minuten won de net iets minder slordig spelende Serena de eerste set. Met gebalde vuist liep de in het donkergroen gestoken speelster naar het groene bankje aan de rand van de baan. Venus ging met een strak gezicht een paar meter verderop zitten.

In de tweede set leek de strijd zeer snel te worden beslist. Serena Williams liep uit naar 4-1, maar een afgang werd de nieuwe aanvoerster van de wereldranglijst door de nummer twee bespaard. Het had er zelfs de schijn van dat Serena haar zus niet overdreven pijn wilde doen. Venus kwam terug tot 4-3, maar ze slaagde er niet meer in een derde set af te dwingen.

Na het laatste punt liet Serena haar racket op het gravel vallen. Daarna vierde de hele familie voor het oog van de wereld haar eigen feestje, met Serena Williams als het stralende middelpunt.