Seksschandaal kerk VS groter

De omvang van het seksschandaal binnen de rooms-katholieke kerk in de Verenigde Staten is aanzienlijk groter dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoeken van verschillende media, die dit weekeinde werden gepubliceerd.

De Amerikaanse krant The Washington Post berichtte gisteren dat sinds het begin van dit jaar zeker 218 priesters van hun functie zijn ontheven na aantijgingen over seksueel misbruik met kinderen. Sinds de jaren zestig zijn 866 Amerikaanse priesters beschuldigd van seksueel misbruik, 1,5 procent van het totaal aantal geestelijken. Van hen zijn 350 geestelijken uit hun functie ontheven.

De aantallen zijn aanzienlijk hoger dan de schattingen die de rooms-katholieke kerk tot dusver maakte. Omdat de bisdommen autonoom zijn, beschikt de kerk niet over centrale gegevens. De Washington Post heeft alle 178 bisdommen aangeschreven.

Persbureau AP meldde gisteren dat sinds januari er zeker 300 rechtszaken zijn aangespannen tegen rooms-katholieke priesters. Juristen verwachten dat dit aantal aanzienlijk zal oplopen.