Schumacher bezorgt Ferrari jubileumzege

Weer won Michael Schumacher een Formule I-race. In Montreal behaalde de Duitser na het uitvallen van Juan Pablo Montoya een eenvoudige overwinning.

Schouderkloppend en breed lachend verdween Michael Schumacher gisteren in zijn luxe paddockcamper na afloop van de Grote Prijs van Canada. Alwéér had de viervoudig wereldkampioen Formule I zijn Ferrari naar een nieuwe mijlpaal gereden: met een klinkende overwinning op het Circuit Gilles Villeneuve behaalde hij de 150ste zege voor de Italiaanse renstal.

Mede dankzij pech bij Williams-BMW, Ferrari's voornaamste concurrent, schreef Schumacher de race in Montreal voor de vijfde keer op zijn naam. Zijn teamgenoot Rubens Barrichello eindigde als derde, na twee lange stukken van de race te zijn opgehouden achter de langzamere McLaren-Mercedes van David Coulthard. De Schot, vanaf de achtste plaats gestart, bouwde met een verrassende tweede plaats voort op zijn overwinning in Monaco, twee weken geleden.

Slechts één coureur leek in Canada in staat het Schumacher lastig te maken: Juan Pablo Montoya (Williams-BMW). De Colombiaan had voor de tweede opeenvolgende race de pole position voor zich opgeëist. In tegenstelling tot in Monaco wist hij de koppositie gisteren ook bij de start vast te houden – al nam Barrichello, eveneens met een lichte brandstoflading, hem voor enige tijd over. Maar wegens Montoya's strategie van twee pitstops moest hij de koppositie bij zijn tweede stop uiteindelijk afstaan aan Schumacher, die deze tot de finish behield. Montoya zette de achtervolging nog in, maar blies aan het begin van de 57ste ronde, dertien ronden voor de finish, zijn motor op.

Het publiek onthaalde Montoya op een staande ovatie terwijl hij verslagen terugliep naar de pits. Het was de Colombiaan die in Canada voor spektakel zorgde. Niet alleen door zaterdagmiddag al in de eerste helft van de kwalificatietraining een rondetijd neer te zetten waaraan Schumacher niet kon tippen, maar bovendien met een gewaagde inhaalmanoeuvre in de achttiende ronde van de race waarbij hij in een klap zijn ploeggenoot Ralf Schumacher en Kimi Raikkonen (McLaren-Mercedes) passeerde. Gedrieën snelden ze naast elkaar over het rechte stuk bij de eindstreep – een zelden vertoond spektakel.

,,Het zag er allemaal perfect uit tijdens de race'', verklaarde Montoya achteraf. ,,Maar opeens voelde ik het verlies aan motorkracht en daarmee was het afgelopen.'' Ralf Schumacher, de winnaar van vorig jaar, verging het weinig beter: wegens een probleem met de brandstofslang tijdens zijn pitstop moest hij een ronde later opnieuw binnenkomen. Hij eindigde als zevende, na de Fin Raikkonen en de Italianen Giancarlo Fisichella (Jordan-Honda) en Jarno Trulli (Renault).

Michael Schumacher behaalde zijn zesde overwinning in acht races van dit seizoen tot zover. Met 70 punten in het klassement om de wereldtitel heeft hij een riante voorsprong van 43 punten op zijn belangrijkste rivalen, broer Ralf en Montoya, met elk 27 punten. Coulthard heeft er 26. Niettemin is het te vroeg om te juichen, zei hij gisteren in antwoord op de vaak herhaalde vraag of hij denkt dat een vijfde wereldtitel hem nog kan ontgaan. ,,Het ziet er goed uit, maar het is nog niet binnen.''

Hoewel de zoveelste zege voor Ferrari met enthousiasme werd begroet in Montreal, een stad met een omvangrijke Italiaanse gemeenschap, was er ook wat boegeroep om de dominantie van de Scuderia. Schumacher weet dat voor het gemak aan het feit dat Canadese toeschouwers hem zijn oude vete met de plaatselijke favoriet, Jacques Villeneuve (BAR-Honda), nog altijd kwalijk zouden nemen. De wereldkampioen uit 1997, die gisteren als eerste uitviel, ,,is nu eenmaal mijn beste vriend niet'', aldus de Duitser.

Maar zou Schumacher zelf ook niet de voorkeur geven aan hard bevochten zeges over de min of meer voorspelbare Ferrari-show van dit seizoen? Het gebrek aan competitie ligt aan de andere teams, antwoordde hij. ,,Het is mijn schuld niet dat Juan uitviel'', aldus Schumacher. ,,Anders denk ik dat het tot het einde een harde strijd was geweest.''