Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Ritzege Botero verlicht zorgen Spaanse ploeg

Zijn sponsor verkeert in zware financiële nood, waardoor deelname aan de Tour de France onzeker is geworden. Maar zaterdag zorgde Santiago Botero eindelijk voor goed nieuws bij de Spaanse wielerploeg Kelme. De Colombiaan won de Classique des Alpes vóór zijn ploeggenoot Oscar Sevilla.

Hand in hand bereikte het tweetal de finish in Aix-les-Bains. Botero, bergkoning in de Ronde van Frankrijk van 2000, trok na 50 kilometer ten aanval op het lastige parkoers en werd pas in de slotkilometer bijgehaald door zijn teamgenoot Sevilla. Die laatste gunde echter de zege aan Botero.

De overwinning betekende voor Kelme een welkome opsteker, gelet op de financiële perikelen. Veel renners hebben nog salaris tegoed, maar dat lijkt de prestaties niet te beïnvloeden. ,,Deze zege is een cadeau voor de sponsor'', zei Botero. ,,Ik kan niet geloven dat een team niet kan overleven dat al 22 jaar deel uitmaakt van het peloton en grote overwinningen boekte.''

De Classique des Alpes geldt als een serieuze test voor de Tour de France, die op 6 juli in Luxemburg start. ,,Ik ben op de goede weg'', meende Sevilla. ,,Ik raak in vorm voor de Tour.''

In de Ronde van Duitsland bewees Erik Zabel nogmaals dat hij als sprinter onverslaanbaar is. Vier keer eindigde een etappe in een massaspurt en vier keer kwam de Telekom-coureur als eerste over de streep. Toch leed Telekom ook een gevoelige nederlaag: in het algemeen klassement speelde de ploeg geen rol van betekenis. Aleksandr Vinokoerov bij afwezigheid van Ullrich de kopman van Telekom was in de koninginnenrit niet in de voorste gelederen te vinden en eindigde in de algemene rangschikking als zeventiende, op ruim drie minuten. De Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano (ONCE) behaalde de eindzege.