Pakistan en India gokken op diplomatie

Pakistan en India hebben afgelopen weekeinde hun oorlogsretoriek gematigd en lijken te streven naar een diplomatieke oplossing voor hun conflict over Kashmir.

Waarnemers zeggen dat de artilleriebeschietingen over en weer bij de bestandslijn in Kashmir aanzienlijk zijn verminderd.

In een interview met de Maleisische krant New Sunday Times zei de Pakistaanse leider, generaal Pervez Musharraf, gisteren de kans op een oorlog met India als ,,minimaal'' te beschouwen. Afgelopen zaterdag liet de Indiase regering al weten de toezegging van president Musharraf te verwelkomen dat Pakistan zal stoppen met de steun aan islamitische infiltraties in Kashmir. ,,Dit is een eerste stap voorwaarts.'' Vanochtend zei een regeringswoordvoerder in New Delhi dat India in de eerste plaats diplomatieke en geen militaire stappen wil zetten om de hoog opgelopen spanningen om Kashmir te beteugelen. Mogelijk stationeert India binnenkort weer enkele diplomaten in Islamabad, iets wat werd toegejuicht door het Amerikaanse State Department.

De voorzichtige Indiaas-Pakistaanse toenadering komt na bemiddeling van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Richard Armitage, die donderdag en vrijdag Islamabad en New Delhi bezocht. Ook Armitage zei afgelopen zaterdag dat de spanningen, met de dreiging van een kernoorlog op de achtergrond, enigszins waren geluwd en dat India binnenkort maatregelen zal aankondigen om deëscalatie te bereiken. Maar net als India en Pakistan waarschuwde hij dat de crisis nog niet voorbij is. De buurlanden hebben ongeveer een miljoen soldaten samengetrokken langs elkaars grenzen en langs de bestandslijn in Kashmir.

De komende dagen wordt de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, in de Zuid-Aziatische regio verwacht. Hij werd afgelopen weekeinde in de Estse hoofdstad Tallinn bijgepraat door onderminister Armitage. Voordat Rumsfeld naar Islamabad en New Delhi gaat, bezoekt hij de Golfstaten. Ook de Pakistaanse president Musharraf bezoekt momenteel verschillende Golfstaten om ,,de moslim broederstaten op de hoogte te stellen van de situatie'', zoals een regeringswoordvoerder zei.

Vanochtend raakte in Kashmir een Indiase soldaat gewond door Pakistaans mortiervuur. Maar een Indiase politiewoordvoerder in Kashmir zei dat de vijandelijkheden aanzienlijk zijn verminderd. Voor het eerst in bijna een maand hebben Pakistaanse en Indiase troepen elkaar de afgelopen nacht niet met artillerie bestookt.