Ontvoerde jongensbaby meer waard dan meisje

Dat jongens in China meer waard zijn dan meisjes blijkt ook uit de bedragen die er voor ontvoerde zuigelingen worden neergeteld: meisjes `doen' 1500 yuan (nog geen 200 euro), de prijs voor een jongensbaby ligt met 20.000 yuan (meer dan 2.500 euro) ruim dertien keer zo hoog.

Waar komen die gestolen kinderen vandaan, en wie heeft er belangstelling om de zuigelingen te kopen?

Een tipje van de sluier werd vorige week opgelicht met de arrestatie van dertien leden van een criminele organisatie die ervan wordt verdacht zeker 21 zuigelingen te hebben ontvoerd.

De zaak kwam aan het licht toen bleek dat twee `moeders' die met hun kinderen een lange treinreis vanuit het zuidwesten van China naar de centraal-Chinese stad Wuhan hadden afgelegd, helemaal niet met hun eigen kinderen reisden. Bij aanhouding bleek dat het DNA van de verdachte moeders niet overeenkwam met dat van de kinderen.

Daarop volgde de arrestatie van tien andere bendeleden en van de bendeleider, die de kinderen had weten te bemachtigen in de arme zuidwestelijke provincie Yunnan. Hij had de kinderen gestolen of gekocht. Een aantal baby's zou door hun ouders zijn verlaten. Het was de bedoeling om de zuigelingen over te dragen aan een tussenhandelaar in de centraal-Chinese provincie Henan, die de kinderen dan weer aan belangstellende families zou doorverkopen.

De jongens worden veelal gekocht om als aangenomen zoon van kinderloze boerenfamilies op het platteland te werken. Zonder zoon is het voor een Chinese boer zo goed als onmogelijk om een verzorgde oude dag te hebben. Sociale voorzieningen ontbreken vrijwel geheel, en een zoon heeft de plicht om voor zijn ouders te zorgen tot die sterven. Een dochter maakt vanaf het moment dat ze wordt uitgehuwelijkt deel uit van de familie van haar man, ze `verdwijnt' zo uit haar oorspronkelijke familie. Meisjes worden dan ook vooral aangekocht als toekomstige bruid voor boerenzonen.

Chinese boerenzonen komen steeds moeilijker aan de vrouw. Momenteel worden er in heel China 112 jongens op 100 meisjes geboren. Op het platteland ligt die verhouding vermoedelijk nog een stuk schever. Daar is het sinds een aantal jaren toegestaan om, als het eerste kind een dochter is, nog een tweede kind te krijgen.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat vorig jaar is uitgekomen, heeft de mensenhandel in China inmiddels een grote vlucht genomen. Gedurende de laatste tientallen jaren zijn meer dan 250.000 vrouwen en kinderen het slachtoffer geworden van mensenhandel.