Onbegrip Kamer over wet VS

De Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat de Amerikaanse Senaat akkoord is gegaan met een wetsvoorstel dat een invasie in Nederland mogelijk maakt.

Woordvoerders van VVD, CDA, PvdA en Leefbaar Nederland willen dat minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) morgen de Kamer uitlegt wat hij heeft gedaan om te voorkomen dat het voorstel, een protest tegen de instelling van het Internationale Strafhof in Den Haag, kracht van wet krijgt.

In het wetsvoorstel behoudt Amerika zich het recht voor met militaire interventie Amerikaanse staatsburgers te bevrijden die zich voor dat Strafhof moeten verantwoorden. De PvdA-fractie vindt dat minister Van Aartsen te weinig diplomatieke actie heeft ondernomen om te voorkomen dat de Senaat met dat wetsvoorstel akkoord zou gaan.

Ook andere fracties reageren verbolgen op de inhoud van het wetsvoorstel. VVD-woordvoerster Terpstra spreekt van ,,absurde wetgeving waar met steun van EU-bondgenoten stelling tegen genomen moet worden''.

Volgens het CDA geeft Amerika hiermee ,,ook andere landen legitimatie om stelling te nemen tegen het Internationale Strafhof'', aldus woordvoerder Verhagen.

Een woordvoerder van de NAVO zei vanmorgen in een reactie: ,,Dit is geen NAVO-zaak, maar Amerikaanse nationale wetgeving. Het is niet bij de NAVO aan de orde, en wij verwachten dat ook niet.''

[Vervolg SENAAT: pagina 3]

SENAAT

'Nu met kracht Bush benaderen'

[Vervolg van pagina 1]

Woordvoerder Jansen van Raaij van de Lijst Pim Fortuyn toonde zich afgelopen weekeinde tijdens het tv-programma Buitenhof ,,verbijsterd over het wetsvoorstel. ,,We zijn Panama niet, waar ze zomaar zijn binnengevallen.''

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zal ,,de soep niet zo heet gegeten worden als hij door sommigen wordt opgediend. De definitieve tekst van het wetsvoorstel, zoals die naar de president wordt verstuurd, moet nog worden vastgesteld. Daarom was het ook moeilijk om vanuit Nederland stappen te zetten.''

Volgens woordvoerder Koenders van de PvdA heeft de Nederlandse regering echter onvoldoende gelobbyd in Washington. ,,Er was sprake van onterechte transatlantische koudwatervrees, de demarches van de Europese Unie en Nederland zijn niet serieus genomen. Nederland moet nu met kracht president Bush benaderen om het amendement niet te ondertekenen.''